Начало / Статии / Статии - Китай

Хонг Конг - най-големият финансов център на Китай

Автор

/

Енергията на Хонг Конг е заразителна. Светлини, фериботи, трамваи, безброй магазини, хаотични пазари, луксозни хотели, клубове и ресторанти: най-големият финансов център на Китай е наистина наелектризиращ.

Бизнесът ври и кипи в оживените улици на полуостров Коулун и Централния район на остров Хонг Конг на юг, настръхнали от блестящи офисни небостъргачи и хотели. Много от тях са станали емблематични, като например сградата на HSBC, проектирана от Норман Фостър или Банк ъф Чайна Тауър на М. Пей, датираща от 1980 г.

Днес те са джуджета в сравнение с гигантския 118-етажен Международен търговски център в Коулун, четвъртата най-високата сграда в света, завършена през 2010 г. „Напред и нагоре“ сякаш е мотото на Хонг Конг.

Британското влияние е най-осезаемо в Хонг Конг Айлънд, стария административен център на територията, придобита от Китай след края на Първата опиумна война през 1842 г. Краят на колониалната епоха настъпва през 1997 г., когато срокът на споразумението изтича и Великобритания връща цялото владение обратно на Китай.

Но в ежедневието споменът от чуждото господство е почти заличен. Населението може да е космополитно, но 94% от него са китайци, а храната, пазарите, 11-те хиляди ресторанта и дори туристите са предимно китайски. Хонконг има своя Дисниленд, но другата голяма атракция на остров Лантау е Тунг Чунг, кабинковият лифт до историческото селище Нгонг Пинг и манастира „По Лин“, дом на най-голямата седяща статуя на Буда в света, завършена през 1993 г.

И само едно кратко пътуване с лодка ви дели от островите, където самотните плажове и пешеходните маршрути изглеждат толкова отдалечени от големия град, колкото можете да си представите.

Любопитно: Крайбрежният район „Цим Ша Цуй“, разположен в основата на полуостров Коулун, е мястото, където можете да се насладите на „Симфонията от светлина“ – лазерно и светлинно шоу, изпълнявано всяка вечер от над 40-те небостъргача в пристанището.

Кога да отидете там: По-хладният и сух сезон трае от октомври до януари. Средата на лятото (юли–август) обикновено е много влажна, а от май до октомври съществува опасност от тайфуни.

На какво да обърнете внимание: Класическото хонконгско угощение се нарича „дим сум“, и предлага разнообразие от хапки като задушено свинско, пелмени със скариди, морски деликатеси, рулца от оризово фиде и конгий (оризова каша).

Полезни съвети: Ако смятате да използвате обществения транспорт, инвестирайте в карта „Октопус“. Тя важи за трамваи, автобуси, фериботи, както и за свръхефективната система на хонконгско метро (MTR).

Снимки: HerryLawford

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Хонг Конг!

>
02 септември 2013 г.

Тагове

архитектура

екзотика

лукс

мечтани туристически дестинации

пазари

Забележителности наоколо

Избрани оферти