Начало / Статии / Статии - Китай

Макао – чаровен микс от португалско и китайско

Автор

/

Макао е един от най-интересните градове в Азия. Има специален статут в рамките на Китай, а до 1999 г. все още е колония на Португалия (близо пет века). Резултатът от това е интересна смесица от португалско и китайско влияние, появата на нови традиции, взели по нещо и от двете култури.

След обособяването на автономния режим на Макао, градът се развива бурно и е сред най-проспериращите в Азия. Преди няколко години беше обявен за най-големия център за залагания в света.

Интересна история има и самата земя – някога Макао е бил остров, но постепенно се свързва с материка с тесен провлак и днес е полуостров. На територията му няма обработваема земя, нито гори или поля. Подгответе се за субтропичен климат, подчинен на капризите на мусоните и сезонните ветрове. Но пък, ако времето е лошо, винаги можете да се скриете на сухо в някое от многобройните казина или да се запознаете с историческите сгради, част от наследството на ЮНЕСКО.

Кулата на Макао е търговски център, но от нея се провеждат едни от най-екстремните бънджи скокове в света. От наблюдателната площадка на 338-метровата сграда можете да видите панорама на цяло Макао и Перлената река, а вътре има шопинг център, кино и заведения.

Скулптурата „Напълно разцъфнал лотус“ е подарък от Китай по случай придобиването на независимост на Макао. Фигурата е изработена от позлатен бронз и тежи 6,5 тона и символизира вечния просперитет на Макао. Намира се на площад Лотус.

Богинята на милостта или Кун Ям има своята 20-метрова статуя. Формата й е повлияна от християнската символика и наподобява фигура на Богородица, а религиозният център Кун Ям е посветен на даоизма, будизма и конфуцианството.

Посетете и Павилиона на голямата панда. На площ от 3000 кв.м е представен животът на черно-белите животни, като е пресъздадена естествената им среда. Вземете си билети предварително, тъй като се допускат ограничен брой посетители дневно.

Местната кухня също може да се брои за част от забележителностите. Тя е неповторима смесица от кантонски и португалски рецепти, подправени с аромати от цяла Азия, Европа и Южна Америка. Широко се използват кокосово мляко, канела и куркума.

Макао е само на 60 км от Хонконг (вторият автономен регион в Китай) и на 140 км от китайския град Гуанджоу.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Макао!

>
12 декември 2013 г.

Тагове

градове

екзотика

екстремен туризъм

културен туризъм

музика

Забележителности наоколо

Избрани оферти