Начало / Статии / Статии - Китай

Пристанище Виктория и връх Виктория - Хонконг с ферибот и въжена линия

Автор

/

По което и време на деня и нощта да се озовете тук ще видите как цяла редица препълнени кораби в пренаселените води на пристанище Виктория си пробиват път през меле от влекачи, шлепове, кораби с приходящи работници, както и от време на време някоя джонка, сампан или бляскав круизен кораб.

Оживеното дълбоководно пристанище, най-важното в Китай, е душата и центърът на този динамичен пристанищен град и мястото, на което той е наречен: на старокитайски Хонконг (хункун) означава „благоуханно пристанище“. От 1898 г. двуетажните зелено бели фериботи превозват туристи и приходящи работници от Коулун до остров Хонконг и обратно.

Това е едно от най-незабравимите десетминутни пътувания с ферибот в света, не само заради драмата на денонощното най-оживено движение по вода, но и за да видиш гранитната гора на Хонконг от небостъргачите на банки и търговски компании, които стоят като безизразни монолити денем, празнично осветени кули от енергия нощем.

Пътувайте първа класа – горната палуба гарантира най-добра наблюдателна позиция. Втората класа пък дава по-добри възможности за разглеждане на интересни хора. Още по-добри гледки могат да бъдат видени чрез най-стръмната въжена линия в света, която от 1888 г. прави изкачване до 542-метровия връх Виктория – място на относително спокойствие и тишина.

От върха може да се дивите на най-оживеното пристанище в света, на някои от 235-те външни острова, пръснати из Южнокитайско море и, когато времето е ясно, на далечния бряг на континентален Китай. Пейзажни градини и павирани пътища като „Разходката на губернатора“ осигуряват уединение и зеленина.

Всяко време на деня има своя собствена магия, но здрачът е може би най-особеното, когато оргия от неон започва да обхваща града, Манхатън на Азия. Може да вечеряте тук (макар амбулантните търговци на сувенири, които сте се надявали да са останали долу, все пак са тук), но същественото е гледката.

Къде: Хонконг, Китай
Най-добро време: септември-декември.

Виж най-добрите оферти за пътуване до Хонг Конг!

Виж още:

Екскурзия в Макао

Екскурзия в Тайван

Екскурзия във Виетнам


 

>
10 октомври 2014 г.

Тагове

лукс

любопитно

острови

планини

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти