Начало / Статии / Статии - България

Кюстендилска котловина

Автор

/

Краището е малка област на територията на България, Сърбия и Косово, която представлява сложна мозайка от многобройни средновисоки планини и малки котловини. Сред тях, скътана между плътен венец от планини, е и изключително красивата и плодородна Кюстендилска котловина.

На юг са високите стръмни склонове на Осоговската планина. На запад е малката уединена планина Лисец. На север е Земенска планина, а на североизток и изток се простира разчленената дъга на Конявска планина. Кюстендилската котловина има добре очертана елипсовидна горма, площта й е 460 кв.км, а средната надморска височина - 525 м. Западната й част е най-равнинна.

Широките наносни конуси, в подножията на Осоговска и Конявска планина, придават хълмист характер не само на периферните части на котловината, но и на част от дъното й. Обликът се допълва и от добре развитите шест речни тераси на река Струма, която тече на югоизток, близо до Конявска планина, и образува характерна асиметрична речна мрежа с по-къси леви и по-дълги и по-пълноводни десни притоци.

Кюстендилската котловина е прочута още от древността с топлите си лековити минерални извори, които бликар по дълбокия разлом в подножието на Осоговска планина. Град Кюстендил със своите уникални минерални извори е утвърден като национален балнеоложки център. Хълмът Хисарлъка над Кюстендил е залесен с иглолистни гори. Тук са открити останки от крепостта на античния град Пауталия. Планината Лисец, с най-висок връх Връшник (1500 м), е най-южната планина в Краището. Погледнат отдалеч, силуетът й е като грамадна купа сено със стръмни склонове, по-полегати само към Кюстендилската котловина.

Любопитно: Кюстендилската котловина има мек преходноконтинентален климат, поради достигащото до нея топло средиземноморско влияние. Зимата е кратка, умерена, а лятото и есента са топли и продължителни. Характерни са големият брой ясни дни и обилното слънчево греене. Благодарение на климатичните условия и плодородните почви Кюстендилската котловина от векове е овощната градина на България. Тук се отглеждат най-сочните български плодове - ябълки, круши, сини сливи, череши.

Вижте още в "Повече от 100 чудеса на природата в България"

>
22 февруари 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

природни резервати

трекинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти