Начало / Статии / Статии - България

Бобошевски манастир Св. Димитър край Благоевград

Автор

/

Знае се, че в края на 9 в. манастирът вече съществувал. Патриарх Евтимий го споменава в житието на св.Иван Рилски като място, където светецът получил първите си духовни напътствия и се замонашил. Пак тук св.Иван решил да стане отшелник в Рила.

Смята се, че манастирът е един от най-старите у нас и вероятно бил основан скоро след приемането на християнството в България.Тогава из цялата страна започнало усилено строителство на църкви и манастири. В тях по заповед на цар Борис I се подготвяли духовници и свещеници, превеждали се и се преписвали богослужебни книги. Някои от книгите, създадени от монасите на Бобошевския манастир, днес са в Националния църковен историко-археологически музей.

Манастирът дълго време бил важен духовен център. В началото на 10 в., след построяването на Рилския манастир и обособяването на Атон като монашеска православна република, Бобошевският манастир се оказал на поклонническия път към двете светини. По него неуморно сновяли монаси и поклонници. Поради това манастирът бързо бил възстановен след разрушаването у от турците през 14 в. Ктиторският надпис в църквата сочи 1488 г. като година на възраждането на манастира.

През 15-17 в. Бобошевският край бил известен като "Българският Йерусалим". През следващите три века манастирът бил духовно средище в района. Тук имало килийно училище, което подготвяло свещеници и монаси и поддържало жив духа на българите до освобождението на страната през 1878 г.

От възстановения в края на 15 в. манастир е оцеляла само църквата - скромна постройка с дебели около метър стени. Преддверието е добавено по-късно, а стените на храма са изцяло покрити със стенописи, дело на йеромонах Неофит и синовете му поп Димитър и Богдан. Стенописите в църквата не се придържат стриктно към установения канон и показват битови детайли - св.Елена е със забрадка, носена от богатите българки в края на 15 в. В украсата на църквата са използвани много растителни и геометрични мотиви.

Любопитно: Св.Димитър се смята за покровител на славянството. Роден е в Солун и нееднократно спасявал града. По време на византийското робство през 1185 г. братята Асен и Петър обявили в Търново въстание в деня на неговия празник - 26 октомври, в наречената на него църква. Въстанието, закриляно от светеца, било успешно. През 1187 г. България се освободила от византийците и се положили основите на Втората българска държава. Светецът бил почитан като покровител на династията на царете Асеневци.

Общи данни за манастира: Бобошевски манастир "Св.Димитър" край Кюстендил, 9 в., обновен през 15 в., недействащ, храмов празник - 26 октомври, паметник на културата.

Къде: на 3 км от с.Бобошево, на 14 км от град Дупница, на 17 км от Благоевград, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 забележителни манастира в България"

>
03 декември 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти