Начало / Статии / Статии - България

Гората от секвои при село Богослов (Кюстендил)

Автор

/

По Предизвикателство 33: Прегърни специално дърво – от книгата „203 предизвикателства за пътешественици“

Казват, че като прегърнеш дърво, се зареждаш с енергия. Можеш да прегърнеш следващото дърво, което ти се изпречи на пътя. Или да си избереш някое наистина специално.

Една възможна посока е горичката с гигантски секвои край село Богослов, на 5 км от Кюстендил. Три от секвоите са на повече от 120 години, а около тях горски работници отгледали горичка от още 100 по-млади секвои.

Защо са толкова специални?

Секвоята е най-големият растителен вид на планетата, чиято естествена среда е Калифорния, Северна Америка. Това е единствената в България горичка от секвои, а трите вековни дървета са най-старите и най-високите от вида в България. Отделни дървета са засадени на различни места в страната (например в двора на Боянската църква, в двора на Бачковския манастир и др). 

Кората на секвоята е по-мека от кората на повечето дървета.

Шишарки от секвоя

Как да стигнете до горичката от секвои край Кюстендил?

От Кюстендил следвай табелите за хижа Осогово (табели за с. Богослов няма). В самото село на един разклон има табела, която сочи "Към секвоите". Премини през цялото село и на стотина метра след като излезеш, ще видиш горичката отдясно (за ориентир от лявата страна на пътя, срещу секвоите, има информационна табела).

*

Още идеи за предизвикателства на път (в България и чужбина!) открий в книгата „203 предизвикателства за пътешественици“. Купи от всяка книжарница в страната или поръчай онлайн тук. Следи идеи за нови предизвикателства във фейсбук страницата на книгата.

Вляво на пътя има спряла кола, от която можете да добиете представа за мащаба.

Всички снимки: ©Мария Ангелова/NasamNatam.com

>
18 март 2021 г.

Тагове

предизвикателства

203 предизвикателства

секвоя

дървета

гори

Забележителности наоколо

Избрани оферти