Начало / Статии / Статии - България

Струма - петата по дължина река в България

Автор

/

Струма е сред трите големи български реки, които се вливат в Егейско море. Горното и среднто й течение (290 км) са в България, а долното - в Гърция, под името Стримон (древното име на реката).

Струма е на пето място по дължина (415,2 км) след Искър, Тунджа, Марица и Осъм, но по големина на водосборния басейн и по многоводност е на второ място след Марица. Струма извира от Витоша, под южните склонове на Черни връх и връх Скопарник. Преди да навлезе в малката продълговата Боснешка котловина, голяма част от водите й изчеват в подземен карстов лабиринт, където образуват най-дългата пещера в България - Духлата.

След село Боснек Струма преминава през първия си пролом, на който е построен язовир "Студена", и навлиза в Краището. Оттук поречието й на българска територия е поредица от котловини и живописни проломи (общо 7), различни по дължина, но всички удивително красиви. След Кюстендилската котловина и Скринския пролом Струма тече на юг по дълбокия разлом между планините от Осоговско-Беласишката планинска редица и най-високите български планини Рила и Пирин.

Сред огърлицата от долинни разширения и красиви проломи особено изразителен е Кресненският пролом. В района на пролома реката приема много реки и потоци. Рилските и пиринските притоци са многоводни и бързи. Сред тях е Влахинска река, която води началото си от красивите Влахински езера, в Пирин. Десните притоци на Струма текат в тесни, дълбоко всечени долини. Те са къси, най-дългите са Струмешница и Лебница, които извират от територията на Репиблика Македония. Близо до село Дамяница,южно от Сандански, се наблюдава рядко срещано у нас явление. В Струма, точно една срещу друга, се вливат река Лебница и спускащата се от Пирин Санданска Бистрица.

На българска територия в Струма се вливат около 30 значими притока. Югозападно от село Кулата, през Рупелския пролом, Струма напуска България и продължава на юг до Струмския залив на Егейско море. В Пернишката котловина, при град Батановци, Струма тръгва на юг. Провира се през малкия Батановски пролом и прави множество меандри в Радомирската котловина. След големия завой с невероятно красивия язовир "Пчелина" Струма заобикаля все още непознатата за туристите малка планина Рудини и навлиза в дългия, изключително живописен Земенски пролом.

Любопитно: През България преминават две от петте европейски трасета на прелетните птици. Виа Понтика е черноморският прелетен път, който събира птиците от средната част на Източна Европа, преминава през Дунавската делта, Черноморското крайбрежие, Босфора, Мала Азия и завършва в Африка. Прелетният път Виа Аристотелис изминават птиците от Средна Европа и централната част на Балканите. Той преминава по долината на река Струма, през Гърция, остров Крит и също завършва в Африка.

Вижте още в "Повече от 100 чудеса на природата в България"
 

>
19 октомври 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

крепости

рафтинг

реки

риболовен туризъм

трекинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти