Начало / Статии / Статии - САЩ

Маршрутът „Луис и Кларк“ - тера инкогнита в американския Запад

Автор

/

 

През зимата на 1803–1804 г. президентът Томас Джеферсън изпраща двама вирджинци, Мериуедър Луис и Уилям Кларк, да търсят проходим път през американския Запад към Тихия океан, като по предварител-ни разчети те трябвало да се върнат до една година.

Той подценил задачата с 16 месеца, тъй като Луис и Кларк изтърпели истинска американска одисея, маркирайки един близо 6000-километров маршрут през земи, познати преди това само на индианците и траперите. Много места по Националния исторически маршрут „Луис и Кларк“ (който се простира от Уд Ривър, щата Илинойс, до Тихоокеанското крайбрежие) са определени от Службата на националните паркове и от януари 2003 до 2006 г. да вземат участие в честването на 200-годишнината от похода на Луис и Кларк, давайки на „луис-и-кларкърите“ шанса да вървят по стъпките на големите изследвачи, техния „Откривателски корпус“ от 33-ма души и Сакаджауеа, тяхната водачка и преводачка от племето шошони, която родила син („Помп“) по пътя.

Части от маршрута могат да бъдат изследвани пеша, на кон, с велосипед, кола или лодка, а остават местенца, където пейзажът си остава на практика непроменен от времето на експедицията. Прословутият маршрут „Лоло“ през планините Битъррут на границата на щатите Айдахо и Монтана остава почти толкова труден за изминаване днес, колкото и тогава, когато Луис и Кларк го описват като най-тежката част от експедицията. Голяма част от вниманието разбираемо е съсредоточено върху финала на експедицията и може би най-живописния етап: 130-кило-метровия каньон Кълъмбия Ривър Гордж в Орегон, където гръмотевични водопади като Малтнома (втори по височина в Съединените щати) падат от стръмни базалтови скали от двете страни на река Кълъмбия.

Природната красота на това геоложко чудо убеждава Конгреса да го обозначи като първата национална живописна област през 1986 г. В нейния край ви очакват „големите води“ на могъщия Тихи океан. „Виждам океан! О! Радост!“, пише Уилям Кларк на 7 ноември 1805 г. Те скоро се насочват обратно на изток, за да докладват подробно за своето най-превъзходно приключение на президента. Какво: преживяване.

Къде: Кълъмбия Ривър Гордж, Орегон, САЩ
Най-добро време: пролет и есен.

>
03 април 2012 г.

Тагове

маршрути

национални паркове

Забележителности наоколо

Избрани оферти