Начало / Статии / Статии - САЩ

Националният парк „Роки Маунтин“ - природни висоти

Автор

/

Националният парк „Роки Маунтин“ се гордее със 191 скалисти върха на своите 1900 км2 площ – 113 от тях над 3000 м и 78 над 3600 м. Най-високият от тях, Лонгс Пик (4345), най-вероятно е вдъхновил известната песен, която прославя величието на американските морави планини.

Национален парк

Изгледите на тези върхове са ненадминати от „Трейл Ридж Роуд“, обявена за най-високата непрекъсната магистрала в Съединените щати, издигаща се на 3600 м в нейната най-висока точка. Построен през 1932г. по маршрута на стар индиански път през Континенталния вододел, това е наистина необикновен път, предлагащ ненадминати, понякога слисващи гледки. Над 560 километра меки природни маршрути дават на посетителите възможността да излязат от винаги оживения „Трейл Ридж Роуд“ и да се порадват на уединението на прекрасните местности в парка, с неговите прохладни, гъсти гори, бързоструйни потоци, издълбани от ледници езера и алпийски ливади. Целият парк е дивечов резерват, като някои животни много рядко могат да бъдат видени (американският рис и пумата), докато други са по-често срещани – като лосът, черноопашатият елен и канадският муфлон, които са станали емблема на парка.

Няма места за пренощуване в рамките на парка, но на 5 км от източния вход са Естес Парк и известният хотел „Станли“, който вдъхновил Стивън Кинг за неговия смразяващ трилър Сияние, по-голяма част от който е написана от отседналия тук през ваканцията автор в стая 217. Построен през 1909г. от Ф. О. Станли, съизобретател на паромобила „Станли Стиймър“, този класицистично-джорджиански член на Националния регистър на историческите места, е прочут със своята чудесна природна среда, богата историческа атмосфера и широкообхватни гледки на езерото Естес и Континенталния вододел.

Къде: Национален парк „Роки Маунтин“, Естес Парк, Колорадо, САЩ
Най-добро време: паркът е отворен целогодишно. „Trail Ridge Road“ е отворен от Деня на загиналите във войните (30 май) до средата на октомври. Не е нещо необичайно да има лек снеговалеж посред лято. Хотел Стенли: май-септември (който е също най-оживеният сезон в парка). Хотел „Стенли“ е домакин на старомодно честване на 4 юли.

>
28 юни 2011 г.

Тагове

любопитно

национални паркове

резервати

романтични места

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти