Омуртаг

За града

Оферти

Статии

Омуртаг / Omurtag
Омуртаг е град в област Търговище, който се намира на 25 км от Търговище и на 80 от Велико Търново. Населението му е около 8000 души. Археологическите проучвания сочат, че Омуртаг е населяван от хора от около 7000 години, като най-древните му обитатели са сеели житни култури и са търгували с народи от Средиземно море. До 1934 г. градът се казва Осман пазар. Омуртаг е родното място на втория български космонавт Александър Александров.

Транспорт

Автобусен транспорт
Град Омуртаг е свързан с по-големите градове и околните селища посредством автобусен транспорт. Има редовни автобуси в следните посоки: София, Пловдив, Търговище, Варна, Шумен, Генерал Тошево и др.
Адрес Автогара - Омуртаг: ул. Цар Освободител 31
Телефон за връзка Автогара - Омуртаг: 0605 2170
Website Централна Автогара София: http://www.centralnaavtogara.bg/

Железопътен транспорт
До град Омуртаг няма железопътен транспорт

С кола
Град Омуртаг се намира на 298 километра от СОфия, на 268 километра от Пловдив, на 147 километра от Варна и на около 170 километра от Стара Загора. До него се стига лесно с кола тъй като се намира на главния път София-Варна.

Заведения

Ресторант Парк
Адрес: ул. Дунав 31
Телефон за връзка: 0605 4450

Шопинг

В град Омуртаг има 7 фирми, които се занимават с текстилна промишленост, както и фирми в сферата на производството на храни, напитки, чехли и джапанки.

Забележителности

Мензилишката чешма
Построена е през далечната 1779 година.

Църквата "Св. Димитър"
Изградена е през 1851 година.

Музейната сбирка в къщата на баба Иванка Хаджийска
Интересното за тази къща, е че стопанката баба Иванка Хаджийска по време на Освободителната Руско-търска война е укривала жени и деца. Построена е през 1876 година.

Римският мост на Стара река
Намира се в землището на село Стеврак на 35 километра от град Омуртаг в посока Югозапад.

Гърбатата чешма
Наричана е още Гърбавата чешма. Намира се на близо 50 километра от град Омуртаг. Представлява естествена скала от варовик, която е висока около 4 метра и е извита като дъга. От върха й тече вода.

Националният детски комплекс "Ястребино"
Намира се близо до село Астребино.

Събития

7 юни - официален празник на град Омуртаг
 

Забележителности около Омуртаг

Избрани оферти