Начало / Статии / Статии - Русия

Най-красивите метростанции на Московското метро

Автор

/

Поемете на приключение из московските метростанции. Те не са обикновени спирки, а прекрасни зали сякаш извадени от руските дворци. Огромните полилеи и мраморни стени, ще ви пренесат във времето на царска Русия и династията на Романови. Идвате ли?

Метрото на Москва е открито през 1935 година с едва 13 станции. През 2018 г. линиите му са 13, а станциите 214. И всяка, било то над или под земята, има своя индивидуалност и история на създаване. Метрото работи от 05:15 сутрин до 01:00 през нощта, а цената му е 55 руски рубли (или 1.50 лв). (Информацията е актуална към август 2018 г.)

Друг любопитен факт е, че метростанциите са доста дълбоко под земята като най-надълбоко е станция “Парк на победата”, която се намира на 84 метра под нивото на улицата. Това предполага и по-продължително пътуване с ескалатора - средно по 2 минути. Дълбочината на станциите се изисква заради различни реки и подпочвени води, както и заради това, че на места се засичат до четири линии на метрото. Всяка станция е с различен дизайн, а някои от тях са истинско произведение на изкуството. Знаете ли кои са най-красивите?

Станция “Киевская”

Станцията се намира на линия 3, а красотата й идва от белите мраморни стени и картини по таваните. Произведенията на изкуството изобразяват сцени от Октомврийската революция и последвалата война в Русия. Самият Никита Хрушчов, който е украинец по произход, съблюдавал изграждането на станцията и държал да се представят и картини, показващи ролята на Украйна в създаването на Съветския съюз.

Станция “Маяковская”

Историята й отново е свързана със Съветския съюз, но и с Втората световна война, защото метростанцията била използвана за бомбоубежище, за полева болница, а дори и за срещи на висшето командване. През 1941 година в коридорите на “Маяковская” станция Сталин отпразнувал годишнината от Октомврийската революция с голямо пиршество, докато Москва била бомбардирана от нацистка Германия. По-късно сцени с прелитащи военни самолети са изобразени по таваните на станцията.

Станция “Комсомольская”

Може би най-красивата станция, Комсомолская дава усещането, че сте в бална зала, а не в метростанция. Орнаментите по стените и множеството мозайки дават усещането за барокова величественост. Станцията изпълнява ролята и на мемориал за някои от най-великите пълководци на Русия като Невски и Донской. 

Станция “Театральная”

Намираща се в самият център на Москва, станцията носи името си от намиращите се в близост театри, включително и най-големия в Русия - Болшой театър. Станцията, изградена през 1938 година,  отдава почит на изкуствата, като по стените й са изобразени хора, музиканти, художници, актьори и други. Стените отново са обгърнати от бял мрамор, а интересен факт е, че мраморът е взет от рушащия се по време на войната катедрален храм “Христос Спасител”. 

Станция “Арбатская”

В началото на 20-и век, улица Арбатска била любимо място за разходка на аристокрацията на Русия. Освен това и много от тях имали зимни домове на нея. Век по-късно улицата е все така популярна и изпълнена с хора. Най-близката метростанция е “Арбатская”, която сама по себе си е аристократичен шедьовър. По стените й се виждат керамични букети и емайлирани плочки, а от таваните се спускат стотици бронзови свещници

Станцията била завършена през 1953 година и на нея най-ярко може да се види луксозната съветска архитектура и любовта към бароковия стил на самия Сталин. Това е и станцията, която обуславя критиките към разточителността на комунистическия режим. След нея архитектурата на Съвестския съюз прави обратен завой и започва изграждането на по-скоро функционални, отколкото архитектурно красиви здания. 

Виж актуалните оферти за пътуване до Москва!

Виж още:

Екскурзия в Санкт Петербург

Екскурзия в Хелзинки

Екскурзия в Талин

Екскурзия в Стокхолм

>
10 март 2021 г.

Тагове

архитектура

любопитно

стари градове

дизайнери

Забележителности наоколо

Избрани оферти