Начало / Статии / Статии - Русия

Музей на водката в Москва (+ 5 факта за водката)

Автор

/

Кажете ли Русия, сещате се за водка и за прочутите възможности на руснаците да поглъщат невъзможни количества спиртни напитки. Разбира се, стъпите ли на руска земя, ще искате да проверите от първа ръка легендарните качества на огнената вода – и кой ли не би разбрал!

Но ако интересите ви по темата са още по-задълбочени, потърсете отговорите на всичките си въпроси в Музей на водката в Москва.

* Ако сте били по-рано в Русия, може да сте посещавали Музея на водката в Санкт Петербург. Същият музей сега е пренесен в Москва.

Какво да очаквате от Музей на водката в Москва

- Любопитни истории около миналото и настоящето на водката в Русия.

- Разходка из процеса на производството на водката.

- Информация за любимите питиета на руските императори.

- Колекция от различни видове бутилки, чаши и съдове за водка (разнообразието е по-голямо, отколкото можете да си представите).

- В музея се пази бутилка от една много специална водка – "Московска специална", която е патентована от руското правителство през 1894 г.

- Подземно заведение, обзаведено като традиционен трактир – ресторант от края на 19-и век. - Тук можете да се отдадете на задължителната дегустация. Любопитно е, че менюто на трактира е съставено по готварска книга от 1887 г., така че можете да се пренесете изцяло повече от век назад.

5 любопитни факта за руската водка

1. В сравнително скорошната история на Русия има период, в който "бутилка водка" се превръща в нещо като национална валута. С бутилка водка се плащало за всякакъв род дребни услуги.

2. По време на финансовата криза през 20-те години на миналия век в някои райони на Русия имало дефицит на банкноти. В Сибир по това време вместо банкноти ползвали етикети от водка!

3. Думата водка се среща от 17-и век и най-вероятно е произлязла от по-безобидната си братовчедка – вода.

4. В миналото руснаците наричали водката "вино" или "хлебно вино".

5. Самият Дмитрий Менделеев (химикът, съставил Менделеевата таблица) силно се интересувал от алкохола и написал доктората си на тема "За комбинирането на алкохол и вода" в търсене на съвършената пропорция. След като трудът му бил публикуван, неговите методи били въведени в производството на водка и постепенно бил създаден националният стандарт за производство на водка.

Полезна информация: Работно време: Музей на водката - Москва, отворен от 10 до 20 часа всеки ден. Адрес: Измайловско шосе 73 Г

>>> Вижте още снимки от Музея на водката в Москва:

>>> Вижте всички оферти за екскурзии в Москва! >>>

>
06 март 2017 г.

Тагове

кулинарни изкушения

любопитно

музеи

Забележителности наоколо

Избрани оферти