Начало / Статии / Статии - Русия

Русия - местата, които непременно трябва да посетите

Автор

/

Дали Руска закуска е име на коктейл или се състои традиционно от блини (нещо като нашите палачинки, ама не съвсем) - можем да разберем само, ако посетим тази прекрасна страна. Думите на Чърчил за Русия: "загадка, скрита в загадката" си остават най-точното определение; повечето дошли отвън имат само смътна представа за реалността.

С умелото съчетаване на екстравагантни, изпълнени със слава времена на Старата Русия и сивото наследство на ерата на Съветския съюз, тази страна едновременно опиянява и примамва.  Хората й, според една руска пословица,  любители на страданието, не по-малко обичат и да се забавляват, и могат да бъдат изключително щедри и гостоприемни.

Градовете-емблеми на Русия

Москва – сърцето на Русия

Москва е столицата на Русия, разположена в европейската част на страната, на двата бряга на едноименната река Москва.Днес градът е огромен мегаполис и най-населеният град в Европа с население над 10 млн. души. Москва е град на контрастите – от богатите и луксозни до много бедни райони. Като всяка столица Москва е най-големият полически, културен и икономически център на Русия. Въпреки, че Москва е известна като най-скъпият град в света, това не спира хилядите туристи да го посещават с желанието се докоснат до впечатляващата му архитектура и многобройните забележителности.

Санкт Петербург – перлата на Русия

Санкт Петербург е град в Северозападна Русия, разположен в делтата на река Нева при вливането й в Балтийско море. Санкт Петербург е сравнително млад град, основан през 1703 г. от цар Петър Велики с идеята да бъде прозорец на Русия към Европа.  Санкт Петербург, наричан още Северната Венеция, съвсем справедливо е считан за един от най-красивите градове в Европа. Подобно на Венеция, градът е пресечен от 93 естествени и изкуствени водни канала с над 300 моста, по брой на които Санкт Петербург е на едно от първите места в света. Санкт Петербург е град на музеи с богати колекции, красиви паркове и приказни дворци.

Най-романтичният транспорт в Русия

С кораб от Москва до Санкт Петербург

Следвайте песента на лодкаря по Волга при един круиз от Москва до Санкт Петербург, плавайки по реките Волга и Свир, ловейки риба от лодка край бреговете на езерата Онега и Ладога и разглеждайки някои от селищата, които оформят московския „Златен пръстен“, с манастири Основополаи църкви от ХІ в. Вашата наблюдателна позиция е солидният, макар и не луксозен, построен от немци и управляван от шведи речен круизен кораб, на който европейски готвачи, интерпретиращи местната кухня, допринасят за едно типично руско преживяване.

Транссибирският експрес - романтика по релсите

Най-дългата непрекъсната железопътна линия в света и едно от най-големите пътешествия с влак, Трансибирският експрес изминава почти 9500 км – една трета от обиколката на Земята – и пресича осем часови зони между Москва и Владивосток на Тихоокеанското крайбрежие, зона, затворена за чужденците и за повечето руснаци по съветско време. Три леко различни маршрута тръгват в две направления от Москва и Санкт Петербург в Западна Русия през Сибир до Далечния изток, с възможност за включване на Монголия и завършване (или започване) в Пекин. Всеки от тях позволява обстойно разглеждане на регионалните столици, затънтени градчета и селца.

Забележителности в Русия, които не бива да пропускате

Сред крепостните стени на Кремъл

Щом се поокопитите след осъзнаването, че действително сте тук, сред укрепените стени на Кремъл, тръгнете към Оръжейната палата за зашеметяващо ударно препускане през начина на живот на богатите и знаменити царе.Тук се съхраняват повече от 4000 предмета от ХІІ в. до 1917 г. За щастие някои от най-интересните и представителни експонати са изложени първи, така че ще може да ги видите, докато все още сетивата ви не са претоварени. Никакви снимки или пътеводители не могат да ви подготвят за усещането да стоите в центъра на огромния, величествен Червен площад. В далечния край на площада се извисяват многоцветните шпилове и луковични кубета на катедралата „Св. Василий Блажени“, един от отличителните знаци на Москва.

Болшой театър - най-влиятелната културна институция на Русия

Десетилетия наред Болшой е бил свещена артистична институция, процъфтяваща както при управлението на царете, така и на съветските държавни ръководители. След падането на комунизма в условията на икономически упадък тръгнаха приказки, че Болшой театър се е изчерпал и сега просто предъвква миналите си славни постижения. Радостното беше, че една от най-големите балетни и оперни трупи еволюира още веднъж в творческа сила, заслужаваща своя величествен, позлатен театрален дом от ХІХ в. Макар традицията да остава неприкосновена – репертоарът все още се състои предимно от руска класика, – новаторството, реформите и свежите попълнения придвижиха Болшой театър в ХХІ в.

Третяковската галерия - най-важното хранилище на руско изкуство

Приютила най-голямата и най-значимата колекция на руско изкуство от ХІХ и ХХ в., Третяковската галерия претърпя десетгодишен ремонт и разширяване. Дори с удвоена изложбена площ, само 5 процента от нейната колосална сбирка може да бъде изложена наведнъж. Главната галерия датира от началото на ХХ в., великолепна сграда в руския ар нуво стил, която включва в себе си дома на Третяков. Посещението тук е интимно преживяване в сравнение с обезкуражаващия Ермитаж в Санкт Петербург.

Московското метро

Вероятни си мислите, че вечеря в Болшой театър, последвана от вечеря със знаменития чер хайвер и водка, ще оставят най-яркия спомен от Москва. Но дори не си и помисляйте да си тръгнете от този град, без да се гмурнете дълбоко в подземните тунели на най-евтиното метро, на което вероятно някога сте се возили. Първата спирка на мрежата със 182 станции е завършена през 1935 г. Колкото по-стара е станцията, толкова по-пищна е украсата – говорим за кристални полилеи, златни листа, мозайки и псевдоримски статуи. Най-красивите и интересни станции са Маяковская, Киевская и Комсомолская. Някои спускания с ескалатор са толкова стръмни, че може да си помислите, че слизате в центъра на Земята.

Ермитажът - безброй шедьоври в невероятна среда

Ще ви отнеме приблизително девет години, за да хвърлите дори бърз поглед на всяка от изложените 150 000 творби (а това са само пет процента от колекцията на музея!) в безкрайния лабиринт на 1000-те зали на Ермитажа. Богатството на колекцията, която няма равна на себе си (двайсет и четири платна на Рембранд, четирийсет на Рубенс – само за пример), се подсилва от невероятно красивите салони: Ермитажът е бил Зимният дворец на всеки цар и царица от Екатерина Велика насам.Една от най-хубавите в света колекции на италианско ренесансово изкуство може да се види на втория етаж, своеобразен справочник „Кой кой е“ на художниците, който стига връхната си точка с две работи на Леонардо да Винчи и единствената ренесансова скулптура в музея: Приведен младеж на Микеланджело.

Павловск - интимност и величественост

Златисто-белият летен дворец, който Екатерина Велика построява за своя син, Павел І (оттук и Павловск), е бил старателно пазен и изглежда точно така, както е бил в края на ХVІІІ в., когато младият велик княз пристига със своята велика княгиня и тяхната челяд от десет царски деца. Този шедьовър на неопаладианския стил е изграден върху скала с широк склон, от която се открива гледка към 6000-декаровото имение. Бившите царски ловни участъци днес са прелестен парк с езерца, сенчести алеи, хълмисти ливади, павилиони и гори, популярни сред жителите на Санкт Петербург.

Фестивалът „Бели нощи“ в Санкт Петербург

Наречен на сезона, когато слънцето не залязва, относително новият музикален фестивал „Бели нощи“ вълнува публиката с различни изпълнения и културни събития, в които основна роля играе превъзходната оперна и балетна трупа на Санкт Петербург и театърът, който е дал името й – „Киров“ по съветско време, днес (както в царските времена) Мариински.Едномесечният културен фестивал дава на международната публика възможността да види галаспектакли в диапазона от класически руски балетни постановки до концерти на Санктпетербургската филхармония и гастролиращи артисти от световна класа.

Дворянско гнездо - вечеря в градината на князете Юсупови

Половината от очарованието на посещението на чудесния дворец на Юсупови, някога собственост на една от най-богатите фамилии на Русия, се дължи на вечерята в елегантния ресторант „Дворянско гнездо“. Той се намира в стъклен павилион в ъгъла на дворцовата градина и е предпочитано място за вечеря на гостуващите държавни глави и на желаещите да изживеят отново романтиката на стария Санкт Петербург. Неговият частен рококо театър в позлата и кадифе е също толкова скъпоценен, колкото яйце на Фаберже, но всъщност много туристи и поклонници на историята са привлечени от покритата му с позорна и мистична слава изба.

Петродворец - царски дворец, съперничещ на Версай

За да добиете представа за умопомрачителния разкош на имперския Санкт Петербург, качете се на корабче от крайречния Зимен дворец (Ермитажа) и плавайте по река Нева към Финландския залив до Петродворец – величествения дворец на Петър Велики. Точно както Петербург е тока и Запада – твърде руски, за да бъде европейски; твърде европейски, за да бъде руски – Петродворец е „прозорецът към Европа“ на Петър І.

>>> РАЗГЛЕДАЙТЕ АКТУАЛНИТЕ ОФЕРТИ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ В РУСИЯ! >>>

>
04 януари 2019 г.

Тагове

градове

замъци

Класации

културен туризъм

лукс

музика

пътешествие с влак

Забележителности наоколо

Избрани оферти