Начало / Статии / Статии - България

Трънски манастир Св. Архангел Михаил

Автор

/

По архитектурата на църквата и градежа й може да се съди, че манастирът "Св.Архангел Михаил" бил построен през 13-14 в.

Църквата е с форма на трилистник, образуван от олтарната и от две странични ниши. Подобно архитектурно решение е характерно за т.нар. храмове от атонски тип, особено разпространени в периода 12 - 14в. Отвън южната стена на църквата е украсена с три плитки ниши.

В две от тях се виждат изписани фигурите на двама от игумените на манастира. Единият е йеромонах Максим Бабичков от с.Костуринци, дошъл в манастира през 1790г. и останал до смъртта си през 1831 г.  До него е изобразен йеромонах Нивонтия. Според запазен дарителски надпис църквата била изписана по поръка на кир Воихна от Рани луг и кир Костадин от с.Туроковци в началото на 17 в.

Стените на храма били изцяло изписани. Любопитен е светият престол в олтара. Той е от античен жертвен камък. Светият престол в олтара е пренесен от близката местност Престо, където има останки от антично светилище. Върху камъка има латински надпис, който гласи: "На божеството Касибоно постави дар за здравето си Марк Антониус Филисимус".

Днес могат да се видят само части от стенописи от 14-16 в. и от 17-18 в. Художниците са неизвестни, но стенописите носят белезите на характерния за времето реализъм на изображенията. При посещението си в манастира в средата на 19 в. чешкият историк Константин Иречек описал красотата на мястото и възхищението си от стенописите в църквата.

През 19 в. в манастира имало килийно училище и библиотека с богослужебни книги. Тук било организирано въстание срещу турците, известно като Трънската буна (1830 г.). То донесло свобода на Трън макар и само за три седмици. Тук, по-късно Левски основал Трънския революционен комитет. След Освобождението манастирът постепенно загубил значението си и днес е изоставен и запустял.

Любопитно: Св. Терапонтий Търновски е български светец. Паисий Хилендарски пише за него в "История славянобългарска", че бил свещеник в Трън. Една местна легенда разказва, че живял в пещера в ждрелото на р.Ерма. Близо до убежището му имало голям трън - дърво, под което извирала лечебна вода. С нея св.Терапонтий церял болните. От дървото с лечебния извор дошло и името на днешния град Трън.

Общи данни за манастира: Трънски манастир "Св.Архангел Михаил", 13 в., обновен през 17 в., недействащ, храмов празник - 8 ноември, паметник на културата

Къде: гр.Трън

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 забележителни манастира в България"

>
20 август 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

летен туризъм

манастири

паметници

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти