Начало / Статии / Статии - България

С колело по билото на Чепън планина

Автор

/

 

Въпреки че е на половин час път с кола от София, районът на Драгоман остава непознат за мнозина. А той може да ви предложи много възможности за активна почивка сред невероятна  (и непозната) природа.

Преобладаващо лошото време (с дъжд и силен вятър) не успява да уплаши десетките колоездачи, които на Цветница се качват на велосипедите за състезанието „Байк за Чепън“. Инициативата е част от пролетния фестивал „Зелени дни“ . Маршрутът на надпреварата започва от центъра на град Драгоман, преминава по билото на планината Чепън и завършва отново в Драгоман, като има две трасета – с дължина съответно от 21 и 42 км. За децата има отделно състезание с кратко трасе в парка на Драгоман.

Събитието не само събира ентусиасти на две колела, но и припомня, че само на няколко минути от Драгоман и на 40 км от София има много начини да ускорите пулса си, да подишате чист въздух и да се нагледате на красиви гледки. Освен за колоездене теренът в Чепън планина е подходящ и за хайкинг, като от върха й – Петров кръст – се разкрива прекрасна панорама към Витоша, Стара планина, Сливница и Сърбия.

На около 20 минути пеша от Драгоман се намира и Драгоманското блато, в което можете да се разходите по дървени мостчета и да се любувате на птиците, качени в наблюдателната кула на няколко метра над водата. Лошото време не трябва да ви отказва – казват, че именно тогава птиците са най-активни. До блатото също можете да стигнете с велосипед по асфалтов път.

Повече информация за фестивала "Зелени дни".

>
08 април 2012 г.

Тагове

велотуризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти