Начало / Статии / Статии - България

Разбоишки манастир Света Троица край Годеч

Автор

/

В края на 12 в. на път за Йерусалим в пещерите около манастира отседнал св.Сава. Прекарал там 40 дни по време на Великите пости. Говори се, че оттогава мястото е свято и от скалите извира целебна вода.

Най-вероятно още по времето на Първата българска държава в пещерите живеели  монаси-отшелници. Постепенно броят им нараснал и се организирали в монашеско общежитие.

Многократно опожаряван и изоставян, манастирът бил възстановен през 1841 г. от една монахиня, една местна жена и двете й дъщери и с помощта на набожни хора от близките села. В началото  църквата и манастирските сгради били едни над други по стръмното, но през 1861 г. жилищните и стопанските постройки били преместени на отсрещния бряг на реката. Манастирският двор се запазил непокътнат оттогава.

Манастирът взел дейно участие в национално-освободителните борби. Тук се приютявали Левски и Матей Преображенски. Малката каменна църквица има уникално разположение - намира се в скална ниша. Според народно предание в началото градежът започнал долу, в ниското. Но всяка сутрин майсторите намирали построеното през деня, качено горе на скалите.

Накрая разбрали, че това е божи знак и вдигнали църквата в скалите. За съжаление при обновяването през 1841 г. стенописите от 15-16 в. били покрити с вар. Единствено на западната фасада на църквата са запазени части от "Страшния съд", които поразяват с изключителното майсторство на художника.

Любопитно: Св.Сава е роден през 1169 г., починал през 1235 г. в Търново и бил погребан в църквата "Св.Четиридесет мъченици". Предполага се, че най-ранното му житие се е появило веднага след смъртта му в Търново. По-късно мощите били пренесени в Малешевския манастир, в Сърбия. Св.Сава бил духовник, просветен деец, борец за църковна независимост и пръв архиепископ на Сръбската православна църква. Автор е на "Житието на св.Симеон", първото оригинално произведение в сръбската средновековна литература, в което се описва животът на българския цар Симеон Велики, но не като владетел, а като християнин и книжовник.

Общи данни: Разбоишки (Кружиловски) манастир "Св.Троица" с църква "Въведение Богородично", 12 в., обновен през 19в., действащ, девически, храмов празник - 21 ноември

Къде: на 1 км от с.Разбоище, на 79 км от София

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 забележителни манастира в България"

>
17 септември 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти