Начало / Статии / Статии - България

Шумски манастир Св. Архангел Михаил край Годеч

Автор

/

Смята се, че манастирът бил основан около 11 в. и вероятно  бил част от Софийската Мала Света гора.

При ремонт на плочника пред днешната църква били разкрити основи на по-голям средновековен храм. По размерите му може да се съди, че през Средновековието Шумският манастир бил доста заможен и тачен. Кoга бил разрушен манастирът, не е ясно. Възможно е да е станало при завладяването на България от османците или по време на кърджалийските нападения през втората половина на 18 в.

Местна легенда разказва, че манастирът бил възобновен благодарение на едно момче. То имало видения и разказало на семейството си, че в околността на селото има манастир, но никой не му повярвал. Мълвата стигнала до турския управител и той наредил да се копае на мястото, което момчето посочило. Не след дълго селяните открили останки от стара църква. С дарения от местни хора била построена нова малка църквичка през 1863 г. Над входа на храма са изписани имената на дарителите. По-късно билки построени жилищни и стопански постройки.

Днес манастирът е действащ, но без монаси. Макар в манастира да няма монаси, сградите са добре поддържани. Отскоро комплексът има електричество. На големи празници в църквата се извършват богослужения. Църквата била построена на основите на много голям средновековен храм. Тя изцяло отговаряла на изискванията на турските власти по онова време - да е малка и без купол. На източната стена има само една олтарна ниша с отделен покрив, характерен детайл за Възрожденските храмове.

Любопитно: В края на 18 в. и началото на 19 в. Османската империя била обхваната от феодални размирици. Българските земи били подложени на непрекъснат тормоз от грабителски шайки, с които официалната власт не можела да се справи. Кърджалии, даалии и черкези често нападали и опустошавали българските и градове. Кърджалиите били полски разбойници (от турската дума "кър"- поле). Даалиите, планински разбойници, били орди, формирани от турци и албанци. Черкезите били преселници-мюсюлмани от Турция.

Общи данни: Шумски манастир "Св.Архангел Михаил", 11 в., обновен 19 в., действащ, без монаси, храмов празник - 8 ноември.

Къде: с.Шума, 30  км от Своге

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 забележителни манастира в България"

>
21 август 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти