Начало / Статии / Статии - Русия

Нова година в Русия - като ще е студено, да е приказно

Автор

/

Празненствата за Нова година в Русия са шумни, буйни, на градус и надминават по важност и пищност Коледа. По това време на годината страната е зимна приказка с много сняг, светлинки, гирлянди и празнична еуфория. Ето какво трябва да знаете, ако решите да започнете новата си година в Русия.

Ако ще празнувате като местните, на 31 декември прекарайте спокоен ден без препирни и непременно отидете и на баня - за да посрещнете Новата година с чисто тяло и съзнание. Руснаците силно вярват, че както посрещнеш Новата година, така и ще я прекараш.

Ако искате да посрещнете Нова година на открито, в големите градове има тържества с музика и лазерно шоу под звездите - в Москва на Червения площад, а в Санкт Петербург - на Дворцовия площад. И в двата мегаполиса за новогодишната заря на площадите се събират хиляди хора. Имайте предвид, че е много вероятно температурите да останат под нулата, затова се подгответе с топли дрехи, шалове и ръкавици. Подгответе се и с перфектно произношение на поздрава, който всички си разменят от 1 януари до средата на месеца - “С Новым годом!” (произнася се “С новъйм годам”).

Много от изисканите хотели предлагат празнични вечери със специалитети на световно признати шеф готвачи. Клубовете също имат пищни програми, но трябва да си резервирате места доста отрано.

Традиционни за руската новогодишна трапеза са руската салата (която в Русия се нарича салата Оливие), хайвер, риба, кисели краставички и мариновани гъби, придружени разбира се с обилно количество водка и друг алкохол. Новогодишната наздравица, когато часовникът удари полунощ, е запазена за шампанското. Около празничния тост има и друга интересна традиция. Някои руснаци пишат новогодишните си желания на лист хартия, след това го изгарят, изсипват пепелта от листчето в шампанското и я изпиват, за да са сигурни, че желанията им ще се сбъднат.

В Русия Коледа се празнува по стар стил на 7 януари, което означава, че коледната украса и вълнението от предстоящото раздаване на подаръци ще са навсякъде около вас. На Нова година децата получават подаръци от Дядо Мраз и Снегоручка (Снежанка), които  надничат от витрините на магазините и предлагат на минувачите да се снимат с тях.

Някои руснаци все още отбелязват Нова година по стар стил на 14 януари, което означава, че малцина изхвърлят елхите преди тази дата, а празничният сезон в страната продължава цели две седмици - от 31 декември до 14 януари. “Старата” Нова година е по-скоро семеен празник, докато тази на 31 декември е време за парти. Страхотно, нали?

>>> Вижте актуалните оферти за Нова година в Русия! >>>

Разгледайте всички оферти за екскурзии в Русия!

>
27 ноември 2020 г.

Тагове

нова година

семеен туризъм

забавления за деца

празници

Забележителности наоколо

Избрани оферти