Начало / Статии / Статии - Сейшели

Остров Алдабра, Сейшели - Галапагос на Индийския океан

Автор

/

В центъра на Алдабра, най-големия висок атол на планетата, се намира една от най-големите лагуни в света, като море сред безбрежен тропически океан. Този атол с площ 80 кв.км обхваща екосистема, толкова изолирана, че дивата природа в много случаи е смятана за уникална. Това е последното останало естествено местообитание за костенурките от Индийския океан, неофициалната и много любима национална икона на Сейшелските острови; 150 000 от тези огромни допотопни създания бродят из суровия терен.

Остров Алдабра - Сейшели

С големи очи, набръчкани шии и странен израз, напомнящ за извънземните, като някои тежат към 270 кг.

Природата в най-чистия си вид властва в Алдабра, забелязва биологът сър Джулиан Хъксли през 1970 г., който я обявява за уникален „жив природонаучен музей“, който трябва да принадлежи на целия свят. Отворен за публиката едва от 1991 г., островът е станал блажено място за гмуркачи, естествоизпитатели и орнитолози.

Жак-Ив Кусто го описва като най-впечатляващото място за гмуркане в цял свят. Разположен по-близо до Момбаса, Кения, отколкото до главния от Сейшелските острови, Махе, Алдабра е най-далечният от външните Сейшели. Самото разстояние, което позволява на флората и фауната да преживеят нахлуването на хората, прави трудно и достигането до свободния от хотели остров. Единствените тълпи, които ще видите тук, са от костенурки.

Къде: 1126 км от Махе; достъпен само чрез организирани екскурзии с корабчета.
Най-добро време: март-април и октомври-декември.

Вижте актуалните оферти за Сейшели!

Вижте още:

Почивка в Малдиви

Почивка в Занзибар

Почивка в Мавриций

>
23 януари 2023 г.

Тагове

екзотика

любопитно

острови

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти