Начало / Статии / Статии - Сейшели

Остров Мойен: Сейшелите преди бума на туризма

Автор

/

Невероятна история един британец, който си купува остров на Сейшелите, за да го превърне в най-малкия национален парк в света

Когато британският журналист Брендън Гримшоу купува миниатюрния остров Мойен на Сейшелите, той едва ли очаква в непроходимата му тропическа гора да открие два гроба на пирати. На надгробните им плочи било изписано “Нещастно неизвестни". Според легендите те били убити и изхвърлени от пиратски водачи, а духовете им и до днес обикалят из острова и пазят заровеното там съкровище. 

Макар самият Гримшоу да копае на две места на острова в търсене на съкровище, всъщност целта на покупката му е съвсем друга. През 60-те години на миналия век той работи като журналист в Африка. Това е времето, в което една по една африканските държави започват да обявяват независимост и Гримшоу добре осъзнава, че скоро ще трябва да си търси нова работа, след като неговата премине в ръцете на местните. Той решава да си купи остров на Сейшелите, които по това време започват да придобиват популярност като туристическа дестинация. 

Снимка: iStock by Getty Images

Отива на място и разглежда какво се продава, но цените са космически и Брендън Гримшоу разбира, че трябва да измисли нещо друго. Два дни преди да си замине, случаен минувач го спира на улицата и го пита дали не иска да си купи остров. Завежда го на остров Мойен, който се намира съвсем близо до главния остров Мае и е с миниатюрни размери - приблизително 300 на 400 метра. Британецът вижда парче суша с познатите от другите острови на Сейшелите бели пясъци и тъмносиви огромни скали, но и с гъста, непроходима гора, която го покрива като шапка. 

Купува острова (тогава за 8000 паунда) с намерението да си построи малка къща, където да прекара старините си. Времето минава и Сейшелите стават световна сензация. Гримшоу вижда как на всяко свободно парче земя изниква хотелски комплекс и решава да запази своя остров. Заедно с местен младеж на име Рене Антоан Лафортун се заемат да разчистят гъстата гора и крайбрежието, да засадят тропически дървета и да прокарат пътеки през миниатюрната джунгла. 

Снимка: iStock by Getty Images

От 80-те години нататък Гримшоу получава десетки оферти да продаде острова, някои за милиони паундове, но отхвърля всички. През 2009 г. остров Мойен става част от Морски парк Света Ана, но има особен статут и самият той е обявен за национален парк. Така британецът е сигурен, че след смъртта му постигнатото от него няма да бъде зачеркнато.

Днес на острова има малка експозиция, посветена на живота и делото на Гримшоу (който почива през 2012 г.), ресторант, сервиращ морски дарове и креолска кухня, както и природен център за костенурки. Можете да се разходите в гъстата джунгла, да видите пресичащите пътеките костенурки или да се разходите по плажа на Пиратския залив. 

Снимка: iStock by Getty Images

Вижте актуални оферти за почивка на Сейшелите! 

>
05 септември 2023 г.

Тагове

екзотика

любопитно

острови

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти