Начало / Статии / Статии - Сейшели

Почивка на Сейшелите – всичко, което трябва да знаеш преди да заминеш

Автор

/

Всичко, което трябва да знаете преди да потеглите на почивка в Сейшелите – практически съвети и впечатления от личен опит:.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЕЙШЕЛИТЕ:

1. Визата за Сейшелите е безплатна, получава се при пристигане. Малко преди кацане ви дават да попълните заявление, което след това предавате на гишето за паспортен контрол. Няма нужда от специални ваксини.

2. Полетът от Истанбул до Виктория, столицата на големия остров Мае (среща се на български и като Махе), е около 8 часа. Летището е на 10 км от града, като е добра идея предварително да организирате трансфер до хотела си, тъй като такситата са доста скъпи (виж по-долу).

3. Почти всички говорят три езика – френски, английски и креолски, тъй като Сейшелите са били колония на Франция и Великобритания.

4. Без проблем може да пазарувате в евро и долари, но все пак е по-добре да обмените и от местните рупии, защото е много вероятно продавачите да изчисляват цените по неизгоден курс. Нямахме никакви проблеми и при теглене на пари от банкомат.

5. Повечето хора отсядат в хотели, но ако искате да останете за повече време, можете да си наемете и апартамент. За около 1000 долара на месец може да се наеме квартира във Виктория с гледка към морето – достъпната цена (в сравнение с настаняването в хотел) е причина много хора от цял свят да изкарват зимата на острова. 

6. Движението е с десен волан.

7. Такситата на Сейшелите са доста скъпи (3-5 долара на километър), но не се притеснявайте да се пазарите.

8. Има автобуси от градския транспорт, които обикалят целия остров. Там обаче няма да ви позволят да се качите с куфар (с раница може). Плаща се на шофьора, само в рупии. Билетът е около 50-60 стотинки. Тези раздрънкани автобуси се ползват от местните и минават сравнително на често. Шофьорите карат доста екстремно и е доста вероятно да ви стане лошо (както се случи на нас и на всички останали туристи вътре). Можете да обиколите целия остров за малко пари, стига да не ви става лошо.

9. В северната част на острова има доста повече хотели и места за забавление, там ходят и доста знаменитости. 

10. Температурата на Сейшелите е сравнително постоянна целогодишно – през деня е около 28 градуса, 25 е вечер. Много е влажно. От ноември до януари има повече валежи, а от май до септември е най-сухо, но има по-силни ветрове.

11. На островите няма нищо отровно и опасно, което го прави по-добър от рая (защото там е имало змия се пак). Единствено, ако не внимавате, някой огромен кокосов орех може да ви тупне на главата.

12. Може да проучите полетите на Сейшел Еърлайнс, които летят до съседните острови.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА СЕЙШЕЛИТЕ – ПРЕЖИВЯВАНИЯ, КОИТО НЕ СА ЗА ИЗПУСКАНЕ

Вижте Коко де мер

Този древен плод (от времето на динозаврите) е символ на страната, тъй като на цялата планета се среща само на два сейшелски острова – Праслин и Кюрьоз. Мъжкият и женският плод на палмата приличат на мъжки и женски полови органи. Ако искате да изнесете от Сейшелите, ще ви трябва специален сертификат и ако го нямате, рискувате да ви арестуват. Можете да видите коко де мер на споменатите острови или в Ботаническата градина във Виктория, на главния остров Махе.

Плажове на Сейшелите

Освен че повечето хотели имат частни плажове и басейни, почти по цялото протежение на острова можете да спрете (с автобуса или с кола) и да излезете на безлюден плаж. Най-много от тези плажчета има местни, които пият сайдер. Водата е синьо-зелена, точно като от снимките. Сравнително плитко е и е идеално за гмуркане с шнорхел. Вземете си обувки за плуване, тъй като има доста морски таралежи.

Говорете си с местните

Местните са приятелски настроени и много от тях имат невероятни истории. В хотела си се запознахме с около 25-годишен тъмнокож мъж, който се казваше Горбачов. Оказа се, че самият той е от Етиопия и е кръстен така, тъй като в деня, в който са се родили с неговата сестра близначка, на посещение в болницата са били Горбачов и Рейгън и майка им решила да ги кръсти на важните гости.

Ботаническа градина във Виктория

Приятна разходка сред палми, стотици орхидеи и прочутата палма коко де мер. Билетът е около 25 лв. Има и секция с гигантски костенурки, където за по още 5 лв. можете да влезете при костенурките и да ги храните (със специални растения, които животните обичат).

Дестилерия за ром Такамака 

Ще видите реклами на ром марка Takamaka из целия остров и освен да пиете коктейли с него, можете да посетите дестилерията му, разположена на 5-6 км от летището (стига се с автобус от градския транспорт, има спирка точно пред дестилерията). Включете се в организирана обиколка (два пъти дневно, в 11:30 и 13:30 часа, цената е около 30 лв. на човек за 30-минутна обиколка и включена дегустация на няколко вида ром, включително ананасов и кокосов). Мястото е било имение за производство на подправки в продължение на близо 300 години, докато преди около век собствениците не го даряват на държавата. След десетилетия на лошо стопанисване, преди около 15 години го откупува компания, която започва да произвежда ром тук. Днес може да видите постройки в местен стил, летни кухни и съоръжения за производство на ром. Самите вие може да смелите малко захарна тръстика и да видите как от стръка излиза сок. Подробна информация тук.

Полет над островите

От летището във Виктория можете да си наемете малък самолет за обзорен полет (цените започват от 400 долара за четирима души за 15-минутен полет над Махе и се увеличават за по-продължителни полети). 

Храна на Сейшелите

Повечето места за хапване сервират риба и морски дарове, има и много силно италианско кулинарно влияние. Креолската кухня е с много подправки. Край пътя има каравани, в които готвят местна кухня – панирано пиле, картофки и бургери, като цената за двама души от такова място е около 20-30 долара. В ресторантите хапване за двама (салата, две основни и две бири) излиза между 40 и 100 долара. Ако искате да опитате нещо нестандартно, влезте в някой от смесените магазини и потърсете чипс от свински кожички. 

Пазарът във Виктория

Пазарът в столицата Виктория е една от основните забележителности на остров Махе. Сетивата ви ще се наситят с всякакви миризми, цветове и вкусове. Продават се предимно зеленчуци, риба, екзотични плодове, джинджифил.

И не забравяйте да погледнете нощното небе

Обърнете внимание нощем на небето, тъй като съзвездията са съвсем различни в Южното полукълбо. 

Виж още: Сватбено пътешествие на Сейшелите

Ако предпочиташ почивка на друг райски остров - виж още Почивка на Малдивите - полезни съвети.
 

***

Ако си готов за пътешествие до Сейшелите (меден месец или обикновен месец), разгледай и офертите за почивка на Сейшелите.

Виж още: 

Почивка на Малдивите

Почивка на Карибите

>
03 октомври 2022 г.

Тагове

екзотика

остров

острови

романтика

романтични места

сватбено пътешествие

съвети

Забележителности наоколо

Избрани оферти