Начало / Статии / Статии - Фиджи

Остров Тавеуни - градински остров и меката коралова столица на света Фиджи

Автор

/

Кокосова плантация през ХІХ в., Тавеуни, третият по големина и най-тучен остров на Фиджи, заслужава своя прякор Градинският остров, като се гордее с най-много местни видове растения и животни в Южния Пасифик. Върховете се извисяват на 1200 м, едни от най-високите във Фиджи, а неговата плодородна вулканична почва поддържа и обяснява
гъстата тропическа флора.

Да летиш на север от най-населения и разработен остров на Фиджи, Вити Леву, е все едно да се върнеш петдесет години назад във времето. Върволица малки, традиционни села по западната страна е населявана от непринудени, дружелюбни фиджийци, поздравяващи западните туристи (които вече не са новост тук) с топло, сърдечно „Добре дошли!“. Но именно световноизвестният център за гмуркане в тесния проток Сомосомо, разделящ Тавеуни и Вануа Леву, поставя тази област на Фиджи върху картата на пътешествениците, предлагайки пищно разнообразие от меки коралови рифове и безброй видове риба, която те привличат.

Първокласни места за гмуркане са 32-километровият риф Рейнбоу и Голямата бяла стена – тавеунският Еверест на рифовете, – но местните фирми, органи- затори на гмуркания, ще ви отведат още по-далеч, до места без имена, които могат да бъдат още по-великолепни. „Тавеуни Айлънд Ризорт“, малък хотел, управляван от новозеландската двойка Рик и До Камик, е най-добрият на острова. Техните седем бунгала буре предлагат чудесен изглед към протока, но нищо не може да се сравни с това, което се вижда под водата. Всеки ден гмуркачите могат да се екипират в някой от близките гмуркачески центрове за гмуркането на живота си. Връщането следобед оставя време за екскурзия до островния 180-ти меридиан – международната времева линия, – където можете да застанете с единия крак в днешния ден, а с другия – в утрешния.

Къде: в северната островна група на Фиджи
Най-добро време: май-декември за най-добро гмуркане.
 

>
17 април 2012 г.

Тагове

романтични места

сърфинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти