Начало / Статии / Статии - Япония

Разходка по Накасендо, посещение на Таварая - По стъпките на шогуни и самураи

Автор

/

През ХVІІ в. 504-километровият Накасендо – буквално „пътят през централните планини“ – е бил главният път във вътрешността на страната между столицата, Киото и Едо, разрастващ се политически и търговски център, днес известен повече като Токио.

Накасендо - Япония

Днес „Извърви Япония“ обхваща най-приятната, най-живописната и най-добре запазената част от Накасендо, 100-километрова отсечка, която дава възможност за надникване в средновековна и селска Япония, която дори японците рядко виждат. Багажът се пренася с кола, докато пешеходците изминават умерените 22–25 километра на ден, престоявайки в стари градове, през които е преминавала пощата, като Цумаго, и семейни странноприемници, много от които датират от началото на ХVІІ в. Тези ханове са акцент в похода, осигурявайки превъзходни ястия, атмосферата на щампи от Хирошиге, и понякога накисване в гореща пролетна вана с изворна вода (онсен).

Японски говорещи американски или британски академични специалисти ви съпровождат и разясняват както периода Едо (1603–1867), когато пътуващите феодални владетели, странстващи търговци и поклонници са били най-много, така и съвременни въпроси. Равносилно е на година в училищната стая. За луксозна нощувка в началото или края на вашето пътешествие не пропускайте „Таварая“, 300-годишен семеен рьокан (хан), днес управляван от единайсетото поколение на фамилията. Изящество и изтънченост пронизват всяка страна от дейността тук, от почти аскетично украсените стаи (където ръчни рисувани свитъци се сменят според сезона) до малките индивидуални градини в дзен стил край повечето от осемнайсетте стаи.

Градините са важна част от преживяването на „Таварая“, всяка от тях е хармонична смесица от червен клен, бамбук, папрати, каменни фенери, обрасли с мъх камъни и вода, разкриващи невъзмутимо спокойния дух на японската култура. Възстановително топване в горещата вода на ароматизирана кедрова вана е последвано от вечеря, едно сложно, артистично, с много ястия, занимание тип кайсеки, при което ястията се сервират във вашата стая от прислужница в кимоно. След което параваните шоджи се дръпват и дебелички постелки за спане (футон) се разстилат и покриват с фино колосани ленени чаршафи.

Къде: Накасендо: започва или завършва в Киото:  The Travel Advisers в Kowloon, Hong Kong.
Кога: тръгвания март-ноември. „Таварая“: Fuyacho Oike, Kyoto.
Най-добро време: април за цъфтенето на вишните, май за азалиите, края на октомври-ноември за листопада.

Виж актуалните оферти за Япония!

Виж още:

Екскурзия в Китай

Екскурзия Южна Корея

Екскурзия в Тайван

>
16 септември 2010 г.

Тагове

местности

Забележителности наоколо

Избрани оферти