Начало / Статии / Статии - Япония

Нозава Онсен – ски в Япония под Плешивия връх

Автор

/

Нозава Онсен един от най-старите ски курорти (а днес и сред най-луксозните), се намира на място на планетата, което рядко се свързва със ски – Япония. Разположен е в префектура Нагано (където през 1998 г. се проведоха зимни олимпийски игри), в подножието на връх Кенаши (1650 м). Буквалният превод на името на върха ще рече нещо като „Плешивия връх“, тъй като няма много растителност. Общата денивелация на пистите е 1085 м, като климатът е такъв, че можете да се насладите на истински сняг до началото на май.

Снимка: iStock by Getty Images

Нозава Онсен е подходящ както за начинаещи и средно напреднали, така и за напреднали скиори. Има и снежен парк, както и много забавления за смейства с деца. През последните години все повече са и сноубордистите, които посещават пистите.

Ските са „внесени“ в Япония през 1911 г. от австрийския военен Теодор фон Лерх и пристигат в Нозава Онсен на следващата година. Първата писта е изградена през 1924 г. и постепенно мястото се превръща в ски център.

Самото селце Нозава Онсен има около 5000 жители и от векове е известно със своите горещи извори (онсен), в които японците се топят под открито небе дори и през зимата. Има 13 обществени басейна с топла минерална вода, които можете да посетите безплатно. Всеки от тях има различен извор и съответно различен минерален състав.

Снимка: iStock by Getty Images

Нозава Онсен се опитва да запази своята традиционна атмосфера и извън зимния сезон е тихо и спокойно място. Падне ли снегът обаче, хиляди японци и чужденци се стичат към пистите и атмосферата става доста по-оживена.

Всяка година на 15 януари в Нозава Онсен се провежда любопитен фестивал – Досоджин. Той е в топ 3 на най-големите фестивали на огъня в Япония. Огнени ритуали се изпълняват от мъже на възраст между 25 и 42 години (смятани за „нещастни години“), като се отправят молитви за наследник, за щастлив брак и за прогонване на злите сили. В най-сюблимния момент огромна скулптура от дърво се подпалва с факли.

>
02 януари 2014 г.

Тагове

ски курорти

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти