Начало / Статии / Статии - Япония

10 неща, които трябва да направите в Япония!

Автор

/

Да спите на пода

Откажете се от обичайните хотели и си резервирайте нощувки в някой японски хан т.нар.  ryokan. Често тези ханове са по-скъпи от хотелите и там обикновено  се спазват определени правила (като например вечерен час). От друга страна ще ви дадат един по - интимен поглед върху японските традиции. Още едно предимство е, че тук можете да се разхождате през цялото време с една от традиционните роби.

В японските ханове ще опитате традиционна  храна (kaiseki) в семпли стаи с плъзгащи се врати от оризова хартия, и застлани с килимчета подове. Ако спането на пода не е по вашия вкус – не се притеснявайте. Ще ви предложат юргани и възглавници, с които да „омекотят“ преживяването.

Да ядете риба за закуска 

Храната е най-елементарен израз на културата, така че докато сте в Япония не забравяйте да опитате традиционната японска закуска (ако сте пребиваващи в японски хан там често е включена).

Традиционната закуска се сервира на ниска маса с възглавнички на пода и включва малък асортимент от купи пълни с риба на скара, бъркани яйца – т.нар. tamagoyaki, салата, ориз, супа Miso, ферментирали соеви зърна наречени natto , сушени морски водорасли и чай.

Да отидете на обществена баня

Оставете страховете си от обществената голота настрана и се потапете в горещия басейн на обществената баня. Те биват два вида - sento (басейн в сграда) и onsen (басейн на открито, използващ водата от горещ извор). Японците традиционно се къпят през нощта, но обществените бани са отворени и сутринта за няколко часа.

Не се притеснявайте за сапун и шампоан - тези неща винаги са осигурени заедно с хидратиращ лосион, клечки за уши и сешоар. Само не забравяйте първо да си измиете добре на душовете в банята преди да се накиснете в басейна.

Да постоите в горещата вода е доста релаксиращо и е чудесен начин да се потопите в японската култура. Общественото къпане е традиция, извървяла дългия път от далечната 700 г.

Да седнете на тоалетната чиния 

Всеки са го учили да не сяда в обществената тоалетна на седалката, но в Япония е трудно да се устои - седалките са топли. Чувството за комфорт, което ви дава топлата тоалетна е трудно да се изрази с думи ... всичко, което ще ви донесе този опит е по – различно преживяване, което ще помните дълго време от пътешествието си в Япония. Като произведение на технологиите, тоалетните в Япония трябва да се включат в контакт на стената. Освен топла седалка могат да предложат и други удобства като например нещо, което прилича на подлакътници с бутони. С тях се например можете да управлявате бидето. 

Да се возиш на влак стрела

С линии около 20 000км,  високоскоростният влак наречен Shinkansen може да ви отведе почти навсякъде, където искате в Япония със скорост близка до 300 км/ч. Пътуването между Киото и Токио отнема само 2 часа. С влакът стрела можете да си направите и еднодневно пътешествие до Фуджи.

Влаковете се експлоатират от японските железници, които предлагат 7-дневен, 14-дневен и 21-дневен билет за неограничени пътувания по всичките им  линии. Така си осигурявате доста добра цена за пътуване особено когато маршрута ви  включва много дестинации. Пътуването с този тип билети е удобно и спестява много излишни усилия. Използването му е лесно – само се показва на гишето и това ви осигурява достъп до влакчето. С него можете да се возите и на метро. Хубаво е да си осигурите този билет преди  пристигането си в Япония.

Да наблюдавате хората в търговските молове

Без значение в кой град се намирате навсякъде има търговски райони. Това са много подходящи места, където можете да добиете представа за визията на населението. В Япония е доста интересно, тъй като младите хора имат наистина разнообразна и екстремна представа за мода. Намерете някое кафене или ресторант с добър изглед и за няколко часа се отдайте на зяпане. Това е особено забавно занимание.

Има заведения с чудесен изглед към преминаващите стотици пешеходци, забързани и разминаващи се във всички посоки едновременно. Хипнотизиращо е!

Да посетите магазин за играчки

Дори да сте оставили далеч зад себе си дните, изпълнени с игри и играчки понякога е полезно да се отдадете на  детето във вас, и да прекарате известно време шляейки се из натъпканите рафтовете на 6-етажните магазини  за играчки. Там се продава всичко от филмови принадлежности Miyazaki  през готически кукли, радио-контролирани автомобили до пластмасови фигурки на почти всеки литературен герой. Това преживяване ще ви изпълни с радост и лека носталгия по детството.

Да си вземете стая в един от „хотелите на любовта“

Направете си "почивка" в любовен хотел - наречен е така поради дейностите, извършвани в него. Въпреки ,че някои от тях изглеждат обикновени и непретенциозни те се забелязват лесно.

Потърсете сгради без прозорци, с ярки цветове или неонови светлини, които рекламират удобства като тематични стаи и др.

Стая за "почивка" под наем може да получите за няколко часа. Имайте предвид, че ако искате да останете за цялата нощ, настаняването ви ще се случи късно вечерта.

Макар че цялата идея може да звучи извратено любовните хотели са съвсем нормално нещо за японците, които често не могат да се усамотяват у дома.

Да се любувате на Токио от 52-рия етаж

Ако сте гледали филма "Изгубени в превода“, ще знаете каква гледка се открива от бара „Ню Йорк“ в парк хотел Hyatt в Токио. Това, което ще видите определено си заслужава допълнителните 20$, който ще платите за коктейла си. От 230 метра в небето да гледаш величието на Токио е неописуемо, особено когато града е потънал в нощта и е пълен с мигащи червени светлини. В този момент ви се струва, че градът диша.

Ако се интересувате само от гледката най – доброто време когато можете да посетите бара е в късния следобед или началото на вечер. Така ще избегнете 20-те $ такса за вход поради музиката на живо, която започва от 20 ч.

Да се отдадеш на дзен

Едно посещение в Япония не е истински преживяно, ако не посетите някой храм. Само в Киото има няколко хиляди, които можете да разгледате. Обикновено японските храмове са изградени от дървен материал със семпъл дизайн. Разположени са във вътрешността на градини. Спасени от унищожаване по време на Втората световна война, днес в Киото има безброй храмове и светилища, считани за национални богатства, които са съхранили своето историческо значение.
 

Вижте още оферти за Япония тук!

>
19 септември 2023 г.

Тагове

Забележителности наоколо

Избрани оферти