Начало / Статии / Статии - Япония

Изкачване на връх Фуджи и възраждане на душата

Автор

/

 

Приветстван като богиня, почитан като свещена планина и национален символ, 3776-метровият Фуджи е най-високият връх в Япония, идеално симетричен вулканичен конус, който е омагьосващ, когато не е потънал в облаци, и е особено красив, когато се отразява върху спокойната като огледало повърхност на езерото Ашино. Прочут в цял свят, спящият вулкан винаги е привличал силно японците, които са убедени, че посрещането на горайко (изгрева) на върха е едно от най-вълнуващите преживявания сред природата.

Японците твърдят също, че макар всеки да трябва да изкачи Фуджисан веднъж, само глупак би го сторил два пъти. Все пак, съдейки по огромния брой извънредно ентусиазирани изкачващи се, които могат да се видят всяко лято – а сред тях впечатляващ брой баби и дядовци над седемдесетте – доста от тях ще да го изкачват повторно. Шест планински пътеки, всяка с десет спирки, водят до върха, но повечето изкачващи се започват едно пет-шест часово изкачване до върха от петата спирка (2515 м) – или Гогоме от северната страна, или Шин-Гогоме от южната. Слизането е бързо и леко.

Името Фуджи означава „огън“ на езика на айните, а в курортната област Хаконе, в рамките на националния парк „Връх Фуджи“, може да бъде наблюдавана силна вулканична активност от една въжена линия, която преминава над Долината на големия кипеж (или Оджигоку, Големият ад) и нейната клисура със серни изпарения. Обществени бани ползват изгарящо горещите, богати на минерали онсен (топли извори, каквито има в изобилие из Япония) и обещават да излекуват всичко от стрес и ревматизъм до мускулна треска от изкачването на планината.

 Въпреки модернизацията и озападняването на японските градове, онсен са традиция, която отказва да отмре, и по уикендите удивително живописната област Хаконе се изпълва с жители на Токио, които идват за едно дълго, горещо накисване. От шепата традиционни рьокан странноприемници с техни собствени външни и вътрешни онсен, „Гора Кадан“, бившата лятна резиденция на императорската фамилия Канин, е една от най-хубавите в страната. Известният музей на открито в Хаконе излага скулптури на Хенри Мур.

Къде: Връх Фуджи: 71 км южно от Токио.
Най-добро време: юли и август. След 9 часа облаци скриват по-голямата част от гледката от
върха. „Гора Кадан“: 92 км югозападно от Токио.

>
15 май 2010 г.

Тагове

вулкани

въжени линии

върхове

национални паркове

планини

Забележителности наоколо

Избрани оферти