Начало / Статии / Статии - Канада

Шарлевоа - величествена пустош в Нюпорт на Севера

Автор

/


На площ от близо 16 000 км2 в квебекския регион Лорентидите, Шарлевоа е област с изумителна природна красота, планини, брадясали с гори от трепетлика, кедър и смърч и бреговата линия на река Сейнт Лорънс, изпъстрена с малки села и курорти, които някога са били провинцията за ваканции на богати американски семейства и международни знаменитости, като Мери Пикфорд, Чарли Чаплин и краля на Сиам.

Шарлевоа, Квебек (Кебек), Канада

Младият Уилям Хауард Тафт идва тук през 1892 г., забелязва, че въздухът „въодушевява като шампанско, без последствия от него на другата сутрин“, и прекарва ваканциите си тук до края на живота си. Френско-канадските села, известни под събирателното название Мъри Бей, са ядрото на „Нюпорт на Севера“ и се радват на разцвет от 70-те години на ХІХ до 50-те години на ХХ в.

С построяването на железницата гостите идват тук по-лесно, ако и по-малко романтично, отколкото на борда на старите bateaux-blancs на параходната компания „Канадиън Стиймшип Лайн“. Днес позлатата все още си стои върху лилиите, макар че гостите вече не трябва да се обличат официално за вечеря в построения върху една скала „Маноар Ришельо“, курортен хотел с 405 стаи, открит през 1899 г. и някога често посещаван от повечето брачно необвързани членове на лятното висше общество.

Ремонт от 1998 г. му връща неговата ранна величественост, отразявайки типичната за Шарлевоа смесица от дискретен провинциален чар, величествено необятно пусто пространство и курортен живот от световна класа. По протежение на километри планини и гори съществуват съвместно с целогодишно население от само 30 000 души, които се увеличават два и половина пъти през лятото, което все пак има слабо отражение върху уединеността на земите тук и върху дивите животни.

Екотуризмът е на мода, с хиляди възможности за пешеходен туризъм , каране на колело, на каяк и кану в два съседни национални парка: „Парк де Гран Жарден“, на 32 км навътре от Бе Сен Пол (в който кипи активен художнически живот) и „Лез От Горж“ на Ривиер Малбе, на един час път от Сен Ем де Лак.

Трийсетина километра на север от Мъри Бей, водите, в които реките Сейнт Лорънс и Сагене се срещат, са богати на моруна, минвали, гърбати, ивичести и сини китове през лятото. За тези, които не обичат чак толкова пустите пространства, голф клубът „Маноар Ришельо“ предлага игрище от световна класа с 18 дупки върху една скала с широк склон над реката близо до град Ла Малбе.

Също в Ла Малбе „Ла Пансониер“ е най-хубавият хотел в околността. Той е блестящо бяла провинциална странноприемница с 26 стаи, предлагаща персонално обслужване и изтънчена елегантност, с украсени с цветя тераси, камини в стаите и огромни хидромасажни вани в най-добрите апартаменти.

Капакът на всичко обаче е знаменитият ресторант на хотела. Главният готвач Жано Лавойе приготвя непрестанно изменящо се меню от новаторска кухня и надзирава една награждавана изба, която съдържа над 12 000 бутилки вино.

Какво: Мъри Бей, Квебек (Кебек), Канада
Най-добро време: декември-февруари за ски и каране на снегомобили.

Виж актуалните оферти за пътуване в Монреал!

Виж още:

Екскурзия в САЩ

Екскурзия в Мексико

Екскурзия в Бразилия

>
03 януари 2012 г.

Тагове

велотуризъм

голф туризъм

каране на кану

каране на каяк

любопитно

пешеходен туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти