Начало / Статии / Статии - Канада

Летните фестивали на Монреал - фойерверки, филми, джаз и много смях

Автор

/

Отчасти иконоборчески франкофонски аванпост в иначе англофонска Северна Америка, отчасти небостъргачен интернационален град, Монреал е и фестивален град пар екселанс, гордеейки се с няколко главни фестивала и множество по-малки прояви, които запълват летните месеци.

Най-значимият от множеството е Монреалският международен джазов фестивал, който събира около 2000 музиканти от световна класа от двайсет държави (от Тони Бенет до Буджу Бантон, от Гонсало Рубалкаба до Арчи Шеп) и привлича публика от около милион и половина запалени почитатели на джаза.

В развлекателния район около „Плас дез Ар“, голямата монреалска концертна зала, десет сцени на открито представят 350 безплатни концерта, докато 150 концерта се провеждат в закрити зали из целия град. Провеждан ежегодно от 1979 г., той е най-големият джазов фестивал в света, с малко (добре де, много) за всеки.

През юни и юли небето на града се озарява всяка седмица от Монреалското международно състезание по фойерверки (Le Mondial SAQ), в което най-добрите световни пиротехници – истински артисти на голямото бум-бум – демонстрират своите най-големи, най-нови и най-революционни творения в нощта на Монреал в съпровод на музика.

Основан през 1985 г. в „Ла Ронд“, квебекския най-голям увеселителен парк (разположен в острова Сент Елен в река Сейнт Лорънс), проявата привлича 2,5 милиона зрители годишно, които наблюдават от парка, от моста „Жак Картие“ и от двата бряга на Сейнт Лорънс.

В края на август и началото на септември Световният филмов фестивал събира 400 филма от цял свят, включително по средно 250 премиери. Основан през 1977 г., фестивалът има за цел да насърчи културното разнообразие и разбирателство между народите и всяка година има за свой акцент филми от различна страна, от САЩ до Унгария, Израел, Иран и Южна Корея.

В по-лекия жанр провежданият в средата юли фестивал „Да се посмеем“ поддържа идеята, че хуморът може да бъде наново измислян, с артисти, разширяващи границата на формата. Основан през 1983 г. когато шестнайсет френскоезични комедианти играят пред общо 5000 души, фестивалът се разраства дотам, че днес в него вземат участие 2000 артисти годишно, играещи пред милион и половина любители на смеха в повече от трийсет места по улица „Сен Дени“ и за световната аудитория чрез телевизията.

Други забележителни прояви в летен Монреал са Франкофолиите на Монреал, отдаващи почит на френската музика от цял свят; Монреалският келтски фестивал, честващ келтската музика, танци, разказваческо умение, изкуство и традиционни храни и напитки; и фестивалът „Африканска нощ“ (Nuit d’Afrique), представящ музиката на африканската диаспора с концерти на открито и закрито.

Къде: Квебек, Канада

Кога: юни - септември

>
21 август 2012 г.

Тагове

културен туризъм

летен туризъм

любопитно

музикални събития

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти