Начало / Статии / Статии - Канада

Карнавалът в сърцето на Нова Франция

Автор

/

Кацнал върху скалист нос над река Сейнт Лорънс, Квебек Сити е основан през 1608 г. от Самуел дьо Шамплейн и се е разраснал в течение на годините до съвършено подобие на стара Франция.

Тя цялата е тук: павирани улици, покрити с плочи каменни къщи, 95 процента френскоезично население, патисерии, vin rouge, и пресни франзели.

Единственият укрепен град в Северна Америка, Старият Квебек (Vieux Quebec) e разделен на От Вий и Бас Вий (горен и долен град), обозначения, които не са просто географски, а някога са били икономически стратегически – долният град е бил пълен със складове и други потребни за речната търговия съоръжения, горният град с къщи, построени върху възвишенията като защита срещу англичаните.

Оказва се обаче, че височината не помага много: през 1759 г. британският генерал Джеймс Улфи превзема града след двумесечна обсада, при което сам той загива, но осигурява хегемонията на Англия над континента. Квебекците все още не са се отърсили от шока и най-големите националисти сред тях лелеят мечти за отделяне от Канада и установяването на независима държава.

За да усетите пълния аромат на мястото, елате през февруари за седемнайсетдневния Карнавал дьо Кебек, когато квебекчани сключват мир със своя климат. Някога един вид северно Сирни Заговезни, където едно питие, наречено карибу (смес от бренди, водка, шери и портвайн) поваля дори и силни мъже, Карнавалът днес е приятна за семействата проява.

На прочутата Терас Дюферан, укрепление, по което могат да се движат само пешеходци и което предлага най-добрите изгледи към града, възрастни и деца се плъзгат с шейни по ледени улеи, докато върху Долината на Авраам (Plains of Abraham) – полетата, където са воювали французи и англичани– конски впрягове транспортират всички
дошли към едни по-прости времена.

На други места отбори от цял свят се съревновават по правене на скулптури от сняг, а храбреците участват в състезания по кану през скованата от лед река Сейнт Лорънс.

За да се загреете по-малко дръзко в края на деня няма нищо по-квебекско от това да отседнете в „Шато Фронтенак“, символа на гра-
да, доминиращ неговия хоризонт от върха на Кап Диамант, най-високата точка в града. Проектиран в стила на замък от долината на Лоара и изглеждащ сякаш е бил винаги тук, той всъщност е на малко повече от век, построен през 1893 г. от собственика на железопътната компания „Канадиън Пасифик“ Уилям Ван Хорни, който се надява да
привлече туристи с обещанието за хотелски лукс.

Отвън той е целият в кулички от камък и тухли, зеленясали медни покриви и тавански прозорци, докато отвътре неговите подобни на лабиринт коридори водят през различни крила, построени в течение на едно столетие с пълна стилистична съгласуваност. Вземете стая с нечетен номер в главната кула за изглед към Сейнт Лорънс или с четен номер за панорама на градските покриви – вероятно най-европейската гледка на този континент.

Различни апартаменти и „стаите за меден месец“ на осемнайсетия етаж помагат за премахване на насъбрания студ от карнавала посредством джакузи. За да премахнете студа по различен начин, опитайте едно мартини пред камината в хотелския бар „Сен Лорен“, с изглед към Терас Дюферан.

Къде: Квебек, 233 км североизточно от Монреал, Канада
Най-добро време: 17 дни в началото на февруари

Виж актуалните оферти за Канада!

Виж още:

Екскурзия в САЩ

Екскурзия в Аржентина

Екскурзия в Австралия

Екскурзия в Нова Зеландия
 

>
09 февруари 2012 г.

Тагове

любопитно

социален туризъм

стари градове

събития

фестивали

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти