Начало / Статии / Статии - Канада

Курортът Мон Трамблан - снежен крал на канадския изток

Автор

/

През 1938 г. филаделфийският милионер Джо Райън посещава 915-метровия Мон Трамблан в Канада, харесва видяното, купува го и изгражда втория истински ски курорт в Северна Америка, след „Сън Вали“. Най-високият връх в Лорентидите, (Тремблан планина) от една легенда на индианците алгонкини, според която разгневеният бог Маниту здраво раздрусва планината винаги, когато хората наранят природата по някакъв начин.

Може би базираната във Ванкувър компания „Интрауест“ (собственик на „Уислър-Блаккомб“ и други северноамерикански ски курорти) е имала божия гняв предвид, когато в началото на 90-те години похарчва 800 милиона долара за проект за масирано повторно изграждане, чиято цел е да търси сливане на построеното от човека с природата, да осигурява интимни надзървания в планината и околностите на всеки завой. Полученият в резултат курорт „Мон Трамблан“ е наричан най-добрият в източната част на Северна Америка, с над 74 км трасета (разделени в деветдесет  и две писти), привличащи скиори от цяла Северна Америка и още по-далеч. Цели 50 процента от неговите трасета са класифицирани като „за най-опитни скиори“, включително обезкуражаващата свръхтрудна „Дайнамайт“, с нейния 42-градусов наклон, най-стръмната в Източна Канада.

Куриртът Мон Трамблан - Канада

Шесткилометровото трасе Нансен е нейната противоположност, умерен склон по протежение на целия 650-метров склон на курорта. В основата на петте високоскоростни лифта на планината се намира селището Мон Трамблан, зона само за пешеходци, проектирана да наподобява историческия район на Квебек Сити, та чак до павираните улици, балконите от ковано желязо, тенекиените покриви и старомодната маркировка. Над осемдесет бара, ресторанта и магазина са разположени в приземните етажи на чудатите, ярко боядисани сгради, докато горните етажи са изпълнени с частно притежавани кондо, управлявани и давани под наем от „Интрауест“.

„Льо Шак“, разположен на площад „Сан Бернар“, е най-голямото и най-популярно място в Трамблан за развлечения след ските, с континентално меню, рустикален декор, спортни предавания на голям екран и отпускаща, напълно нетузарска атмосфера, каквато е и в целия курорт. Търсачите на социални контакти нямат нужда от покана. Центърът за развлечения на курорта предлага широк спектър занимания, несвързани със ските, включително разходки с кучешки впрягове и вечерни преходи с шейни, които завършват с горещ шоколад и приятни разговори.

Курортният „Ла Сорс Акваклуб“ предлага затоплени вътрешни басейни, парна евкалиптова баня, хидромасажни вани и пълен фитнес център. Най-добрият хотел в курорта е „Феърмонт Мон Трамблан“, разположен върху един хребет на селището. Приятно мащабиран, уютен и хармонично интегриран в своята природна среда, хотелът има атмосферата на провинциална странноприемница, неговата украса със северно дърво произтича от традицията на резиденциите в Квебек от ХІХ в. в провансалски стил, а фоайето му е отоплявано от задължителното огромно каменно огнище. През лятото Трамблан се преобразява в място за каране на кану, пешеходен туризъм, риболов и катерене, с километри пътеки и две голф игрища от световна класа с по 18 дупки, пар 71 „Льо Диабл“ и пар 72 „Льо Жеан“.


Къде: Курортът „Мон Трамблан“: 121 км северно от Монреал, Канада.
Най-добро време: декември-март заради най-добрите условия за каране на ски.

Виж актуалните оферти за пътуване в Канада!

Виж още:

Екскурзия в САЩ

Екскурзия в Исландия

Екскурзия в Австралия

 

>
28 септември 2010 г.

Тагове

планини

Забележителности наоколо

Избрани оферти