Начало / Статии / Статии - България

Свищовски манастир Покров Богородичен

Автор

/

Една легенда разказва, че в Свищов се заселил богат грък. Той често обикалял околностите на града и особено много харесвал близката гориста долина с нейната живописност и спокойствие. Там решил да издигне църква със свои пари. Така и направил. Около тази църква постепенно възникнал манастир.

Предполага се, че старата църква била построена около 14 в. Няма сигурни сведения за историята на манастира. А и почти нищо не се е запазило от старите сгради. В периода на турското робство манастирът бил разрушен. Възстановен бил отново в края на 19 в. с усилията на хората от околността. Новата църква „Св. Успение Богородично” е с красив купол с прозорци и камбанария. Пред нея стои неголям каменен олтар, останал от стария храм. Манастирският комплекс включва жилищни и стопански пострoйки.

Любопитно: Град Свищов е наследник на римската, а по-късно византийска крепост Нове, чиито останки могат да се видят недалеч от града и днес. През Средновековието Свищов бил известен с името Стъклен, а по-късно като Систово, което е транскрипция на Свищов. Според преданията името произлиза от думата „свещ”, защото в първите векове на османското владичество тук имало няколко колиби, които нощем осветявали пътя на речните кораби. Около тях се оформил днешният град Свищов, който официално получил това име в договор между Турция и Австрия от 1791 г. През Възраждането Свищов станал пристанищен търговски център и се превърнал в отправна точка за движение на стоки от и към Османската империя. Икономическият подем оказал влияние върху културния живот в града – неслучайно било построено първото в България читалище, още през 1856 г.

Вижте още в "Повече от 100 забележителни манастира в България"

>
08 май 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти