Начало / Статии / Статии - България

Нове - античен римски град край Свищов

Автор

/

Останките на римския военен лагер Нове се намират на брега на Дунав, недалеч от съвременния град Свищов. Лагерът бил основан през 45 г. по заповед на император Клавдий. Построили го войници на VIII Августов легион. През 69 г. тук се установил I Италиански легион, който участвал във войната срещу даките. Съществуват сведения, че по онова време лагерът бил посетен от император Траян.

Военното укрепление било разположено на важен кръстопът. През него минавали Траяновият път, свързващ отвъддунавските земи на империята с Филипополис и Византион (Константинопол), и Крайдунавският път, водещ до морето. Първоначално лагерът бил защитен от дървено-землено укрепление, което половин век по-късно било заменено от каменна крепост. Около него се развило селище на търговци и занаятчии (канабе). Те обслужвали не само гарнизона, но и много голяма територия от римската провинция Долна Мизия. В края на II в. (или началото на III в.) императорът въздигнал Нове в град (муниципал). Към края на III в. крепостта била разширена на изток, защото населението на града непрекъснато нараствало.

От 1960 г. досега българо-полска експедиция проучва града. Разкопани са различни сгради, най-представителна от които е щабът на легиона (принципията). Намерени са останките от огромна военна болница, от офицерските жилища и легионната баня. Извън стените на лагера е открита римска вила, строена през II в.

След приемане на християнството, през V-VI в., Нове, станал епископски град. В обширната резиденция на епископа са разкрити огромна базилика с кръщелня и жилищните помещения на епископския дворец. Принципията се намирала в центъра на укрепената площ. Представлява архитектурен комплекс от административни помещения и представителна сграда-базилика, разположени около военен плацдарм. Внушителна колонада ограждала плацдарма, в който се влизало през параден вход.

През 1997 г. археолозите откриват в развалините на епископска катедрала в Нове натрошена на късове менза сакра, която реставраторите успяват да възстановят. Тя е изработена към края на IV в., може би в новата столица на Римската империя Константинопол, от много качествен мрамор, добиван край Докимейон, в Мала Азия. Тя има форма на полуелипса с размери 1.27 на 1.37 м. Обрамчена е с ивица на релефна украса. Именно тя привлякла интереса на археолозите.

Любопитно: Менза сакра в превод от латински означава "свещена маса". Така първоначално се наричали езическите жертвеници в храмовете на гръцки и римски божества. След въвеждането на християнството това наименование било дадено на масата в църковния олтар. Върху нея се поставят църковните треби - Евангелието, Христовият кръст, свещеник, вино и хляб за причастие при извършване на обредите.

Къде: край Свищов, България

Кога: целогодишно

>
07 януари 2013 г.

Тагове

археологически музеи

археологически резервати

идеи за уикенд

летен туризъм

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти