Начало / Статии / Статии - България

Палеолитното находище при село Муселиево

Автор

/

Следите от живот на най-древните хора по българските земи често се откриват в пещери. Недалеч от село Муселиево, Плевенски окръг, също са регистрирани останки, но не в пещера, а на открито – върху висока тераса на брега на река Осъм.

Досега там не са намерени следи от жилища, огнища и гробове, а само сечива от кремък – пластини, ножовидни остриета, дълги стъргалки. В това находище са открити огромно количество - над 600 броя – кремъчни върхове, обработени и от двете страни, които служели за върхове на копия. Очевидно древните хора не живеели постоянно на това място, а само идвали тук, за да изработват своите кремъчни сечива. Според учените това доказва, че в България е открита най-ранната в Европа работилница за кремъчни върхове на копия.

Работилницата при село Муселиево е от началото на късния Палеолит – 45 000 г. пр. Хр. В нея работели кроманьонци. Находището от Муселиево принадлежи към археологическата култура, наречена Селетска, по името на пещерата Селет в Унгария. През средния период на късния палеолит тя обхващала голяма територия от земите на Централна и Югоизточна Европа. В българските земи тази култура се появява по-рано и се отличава с някои особености, което показва, че обществото на кроманьонеца по нашите земи се развивало самостоятелно. Хората тук усъвършенствали оръжията и оръдията на труда и по специфичен начин изпълнявали обичаите на своята общност.

Любопитно: Появата на съвременния човек (хомо сапиенс) е предмет на един от най-оживените научни дебати в праисторическата археология и астрологията. Доскоро по-популярна бе хипотезата, че в Европа хомо сапиенс дошъл като нашественик, изместил или дори унищожил местните неандерталци в сравнително кратък период след 45 000 г.пр.Хр. и положил началото на къснопалеолитната култура. Напоследък се увеличават привържениците на хипотези, според които принос към тази култура имали и местните неандерталии. Някои автори не изключват и тяхното биологическо участие в генезата (произхода) на хомо сапиенс. Между най-важните аргументи в тази полемика са находките от българските пещери.  

Къде: 12 км от Никопол, 42 км от Плевен, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
02 април 2013 г.

Тагове

археологически резервати

археология

древни градове

идеи за уикенд

културен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти