Начало / Статии / Статии - България

Гладиаторски битки в Свищов - фестивал Орел на Дунава

Автор

/

Това е най-големият фестивал в България за пресъздаване на събития от славното минало на нашите земи. Двеста реенактори и тонове оръжия се срещат всяка година през май край бреговете на Дунав. От 16 до 18.05.2014 г. римската крепост Нове (сега по-известна като Свищов), ще стане арена на маршове на легиони, гладиаторски битки, варварски нашествия, борби, състезания и куп изненади, които ще ви пренесат във времената на древните ни предци.

На 17 май, събота, ще се състои и официалното откриване на принципията, баптистерия и епископския комплекс, възстановени по проект "Нове - Сърцето на Легиона"!

Фестивалът на гладиаторите

За поредна година Свищов ще се превърне в арена на гладиаторски битки. По това време ще се проведе най-старият в България реенактмънт фестивал „Орел на Дунава". Фестивалът пресъздава античната история – бита, културата и военните сблъсъци между имперски Рим и племената и народите от познатия свят (траки, даки, готи). В това издание Фестивалът се завръща на автеничното си място - древният римски град Нове, частично възстановен и ефектно експониран в резултат на изпълнението на няколко последователни проекта в последното десетилетие.

Нове - сърцето на легиона

В периода 2012-2014 година протече възстановяване и популяризиране на античния град Нове по проект "Нове – сърцето на легиона". Проектът извърши реставрация и консервация на голяма част от съществуващите археологически обекти (епископски комплекс), атрактивна възстановка на щаба на Първи Италийски Легион (принципия) и създаване на сцена на открито за провеждане на възстановки на римския военен бит – битки, спортни игри, театрални постановки и пр., създаване на експозиционни маршрути, довеждаща и обслужваща инфраструктура, и създаване на достъпна среда, както и развитие на маркетинга и рекламата, свързани с Нове. Официалното откриване на обектите, възстановени по проекта, ще се проведе на 17-ти май 2014 г.

Участниците

В „Орел на Дунава" ще вземат участие групи за исторически възстановки, както от Свищов и страната, така и от цяла Европа. В рамките на фестивала те ще покажат както антични оръжия и бойни възстановки, така и бит и култура на древните траки, даки, римляни, готи и др.

Организаторите

Организатори на събитието са Община Свищов, Исторически музей - Свищов и Съвет по туризъм - Свищов. В досегашните издания фестивалът е получавал подкрепата на Министерството на финансите, Министерството на Културата и на Италианското посолство.

Наградата

По време на фестивала ще се връчат две награди - "Принос в опазването на културно-историческото наследство" и "Принос в популяризирането на българската история". Наградата бе учредена на вторият фестивал, и се връчва за шеста поредна година.

>
12 май 2014 г.

Тагове

идеи за уикенд

идеи за уикенда

културен туризъм

маршрути

семеен туризъм

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти