Начало / Статии / Статии - България

Крушунска екопътека

Автор

/

Крушунската екопътека е най-късата в България, но за сметка на това е с невероятна природа, заради която си струва да пропътувате стотици километри. Създадената екопътека минава покрай Крушунските водопади, които са обявени за защитена зона. В близост е село Крушуна и град Летница, които се намират в Ловешка област. Тази екопътека се намира в местността Маарата и отстои на 190 км от София.

По Крушунската екопътека можете да разгледате отблизо красотата на Крушунските водопади и езерцата, които образуват. Екопътеката включва система от стъпала и мостчета, по които може да се изкачите до Крушунската пещера, която ще ви плени с дълбоки си езера и интересни скални образувания. Сред девствената растителност на екопътеката може да видите и редки растения.

Други интересни забележителности в близост до Крушунската екопътека са пещерите Урушка маара и Бонинска дупка. Тук можете да се разходите и по Дефилето – стар живописен път, който ще ви отнеме около 3 часа. Може да отскочите и до пропастта Голяма Гарваница, която е забележителен карстов феномен. Ако сте с кола отскочете и до Деветашката пещера.

Продължителност: около 1 час

Трудност: лесен преход

Най-добро време: април - октомври.

Екипировка: подходящи обувки и облекло, съобразено със сезона, фенер (ако посещавате пещери).

НастаняванеХотели в Крушуна и Хотели в Ловеч 

>
14 април 2010 г.

Тагове

водопади

екопътеки

Крушунска екопътека

пещери

Забележителности наоколо

Избрани оферти