Начало / Статии / Статии - България

Антични градове Нове и Никополис ад Иструм

Автор

/

На 2 км източно от Свищов се намира римският легионен лагер Нове. Тук през 45-та  година сл. Хр. пристига VIII Августов легион, който изгражда своя първи лагер. През 69-та година той е заменен от  I Италийски легион (Legio I Italica), който  строи своя постоянен лагер на това място и остава близо четири века, като през това време е натоварен с задачата да защитава границите на римската империята срещу варварите (даките) отвъд Дунава.

            Снимки: Мария Ангелова

Около лагера на този легион се развива мощен град, тъй като е бил разположен на важен кръстопът, през който се  минавало от отвъддунавските земи към Филипополис и Константинопол, както и към Черно море. Римският легионен лагер Нове е най- добре проученият и запазен военен лагер в граничните провинции на империята.

Император Траян води две войни с даките, които завършват със завладяването на цяла Дакия и включването й в състава на империята. След години на ожесточени сражения легионите на император Траян успяват да надвият свирепите даки и да присъединят още една провинция в пределите на могъщата Римска империя.

В чест на тази победа императорът заповядва изграждането на великолепен град, разположен на 18 км. северно от днешно Велико Търново по пътя за Русе.

Това е Никополис ад Иструм археологическите проучвания на древния  град започват през 1900 г. Установено е, че той е основан през 102 г. от император Траян, в чест на римската победа над даките. Градът е разположен в средната Дунавската равнина на площ повече от 21 ха. Никополис ад Иструм и околността, представлявали най- вече занаятчийски, земеделски и животновъден регион, в който имало множество богата села, имения и тържища. Градът се е намирал на важния провинциален път от Одесос- Марцианопол за Мелта и вероятно към Монтана.

Никополис ад Иструм бил направен по подобие на останалите градове в провинция Тракия. Официалният език бил гръцкият, етническият състав на населението бил разнообразен- тракийци, гърци и римляни. Днес останките от някогашния град ни пренасят в миналото, за да усетим атмосферата на времето, когато по тези земи са отеквали стъпките на римските легионери. Намерението на общините Горана Оряховица и Лясковец са да популяризират културно- историческия паметник, за да се превърне в привлекателен туристически обект. 

Къде: римският легионен лагер Нове - 2 км. източно от Свищов, древният град Никополис ад Иструм 18 км. северно от Велико Търново

17 март 2011 г.

Тагове

BG info channel

антични градове

видео

идеи за уикенд

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти