Начало / Статии / Статии - България

Антични градове Нове и Никополис ад Иструм

Автор

/

На 2 км източно от Свищов се намира римският легионен лагер Нове. Тук през 45-та  година сл. Хр. пристига VIII Августов легион, който изгражда своя първи лагер. През 69-та година той е заменен от  I Италийски легион (Legio I Italica), който  строи своя постоянен лагер на това място и остава близо четири века, като през това време е натоварен с задачата да защитава границите на римската империята срещу варварите (даките) отвъд Дунава.

            Снимки: Мария Ангелова

Около лагера на този легион се развива мощен град, тъй като е бил разположен на важен кръстопът, през който се  минавало от отвъддунавските земи към Филипополис и Константинопол, както и към Черно море. Римският легионен лагер Нове е най- добре проученият и запазен военен лагер в граничните провинции на империята.

Император Траян води две войни с даките, които завършват със завладяването на цяла Дакия и включването й в състава на империята. След години на ожесточени сражения легионите на император Траян успяват да надвият свирепите даки и да присъединят още една провинция в пределите на могъщата Римска империя.

В чест на тази победа императорът заповядва изграждането на великолепен град, разположен на 18 км. северно от днешно Велико Търново по пътя за Русе.

Това е Никополис ад Иструм археологическите проучвания на древния  град започват през 1900 г. Установено е, че той е основан през 102 г. от император Траян, в чест на римската победа над даките. Градът е разположен в средната Дунавската равнина на площ повече от 21 ха. Никополис ад Иструм и околността, представлявали най- вече занаятчийски, земеделски и животновъден регион, в който имало множество богата села, имения и тържища. Градът се е намирал на важния провинциален път от Одесос- Марцианопол за Мелта и вероятно към Монтана.

Никополис ад Иструм бил направен по подобие на останалите градове в провинция Тракия. Официалният език бил гръцкият, етническият състав на населението бил разнообразен- тракийци, гърци и римляни. Днес останките от някогашния град ни пренасят в миналото, за да усетим атмосферата на времето, когато по тези земи са отеквали стъпките на римските легионери. Намерението на общините Горана Оряховица и Лясковец са да популяризират културно- историческия паметник, за да се превърне в привлекателен туристически обект. 

Къде: римският легионен лагер Нове - 2 км. източно от Свищов, древният град Никополис ад Иструм 18 км. северно от Велико Търново

>
17 март 2011 г.

Тагове

BG info channel

антични градове

видео

идеи за уикенд

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти