Начало / Статии / Статии - България

Съкровището от Якимово

Автор

/

Съкровището  е открито през 1972 г. в землището на село Якимово, Монтанско, и както повечето подобни паметници, е намерено случайно.

Състои се от четири сребърни купи с форма на пресечен конус, сребърен съд с две дръжки, наричан в древността кантарос, две кръгли апликации, две масивни сребърни гривни, чиито краища са оформени като змийски глави, бронзов съд със сребърна лента, фрагменти от други бронзови съдове.

Вероятно това не е цялото съкровище, тъй като има сведения, че част от предметите са откраднати веднага след разкриването им. Спасените находки днес се съхраняват в музея на град Монтана.

На външната страна на най-голямата купа се вижда висок релеф на конник с къса наметка и дълъг меч. Фигурата е сред редките изображения на Тракийския конник върху вещ.  На едната от апликациите е изобразен мъж с брада, за когото изследователите предполагат, че е самият собственик на съкровището, представен като героя конник.

Образът на другата апликация несъмнено е на Великата богиня - майка на боговете. Тя държи в ръцете си кантарос, вероятно предназначен за обредни възлияния. Двете апликации служели за украса на съдове, предназначени за култовите обреди на траките. Изображенията върху тях са свързани с обичая да се обожествяват владетелите и с вярването, че те произхождат от Богинята-майка.

Предполага  се, че съдовете от съкровището са използвани при извършването на различни обреди в домашния храм на тракийски вожд. Навярно, при някоя от войните, в момент на опасност, те са били укрити в земята. Очевидно никой не е оцелял, щом съдовете са останали в земята до наши дни.

Любопитно: Великата богиня-майка е основното божество в тракийската религия. Тя е символ и олицетворение на земята и на женското начало, което според тогавашните разбирания създава Вселената. Като правило нейните образи са анонимни, но много често тя се представя като богините Бендида, Кибела, Котито, Брауро, Зеринтия, които също се свързват с култа към женското начало. В Тракия Великата богиня-майка е покровителка на животните и лова, на плодовитостта и плодородието, пазителка на култа към слънцето, на свещения огън, на жените-майки и на девиците, които изпълнявали обредите. Великата богиня-майка владее божественото познание, което чрез свещен брак предава на тракийските владетели, превръщайки и тях самите в богове.

Къде: Находките от съкровището се съхраняват в Регионален исторически музей, гр.Монтана

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
06 февруари 2013 г.

Тагове

антични градове

археологически музеи

археология

идеи за уикенд

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти