Начало / Статии / Статии - България

Лакатнишките скали - неповторим природен бисер в Искърското дефиле

Автор

/

На левия долинен склон в Искърския пролом, между дълбоките долини на реките Пробойница и Доло, величествено се извисяват Лакатнишките скали.

       Снимки: Мария Ангелова

Те са изградени от мощни, почти хиризонтални пластове червени пясъчници и варовици. Стръмните им скалисти склонове образуват отвесни стени, издигащи се до 260 м над зиналата бездна на река Искър. Природните сили са изваяли по тях удивителни скални образувания с гигантски размери - приказен каменен свят от живописни пирамиди, древни замъци, високи кули, остри зъбери, скални фигури на животни и хора и др.

В дебелите над 200 м окарстени варовици, разрязани от дълбоки разломни пукнатини, е развита сложна система от повърхностни и подземни карстови форми. Сред многобройните пещери най-известни са Темната дупка, Аржишка, Свинска и Вража дупка и Зиданка. През 1966 г. Лакатнишките скали са обявени за природна забележителност, а от 1989 г. са защитена местност, включена в природния парк "Врачански Балкан".

Лакатнишките скали са алпийски обект - място за обучение и тренировка на алпинисти. На малка тераска на ръба на скалите (600 м н.в.) е построена миниатюрна хижа "Орлово гнездо" - място за кратка почивка при скалното катерене.

Любопитно: Името на Лакатнишките скали и на цялата местност идва от острия завой (като сгънат лакът), който прави река Искър в посока изток-североизток. В Старопланинската част на Искърския пролом западните долинни склонове на реката са оформени от Понор, Козница и Врачанска планина, а източните - от красивите и леснодостъпни планини Софийска, Голема и Ржана. От запад и юг Ржана е оградена от дълбоката долина на Искърския приток Габровница, където се намират защитената местност Седемте престола и едноименният манастир, уникален със своята църковна архитектура.

Къде: близо до гара Лакатник, община Своге, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 чудеса на природата в България"
 

>
25 октомври 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

пешеходен туризъм

природни забележителности

скални образувания

Забележителности наоколо

Избрани оферти