Начало / Статии / Статии - България

Водопадът Скакля

Автор

/

В най-широката част на Западна Стара планина се намира едно известно на малцина кътче - Понор планина, пленителна със своеобразната си хубост. Тя представлява скалисто карстово плато. Стръмните й стъпаловидни склонове завършват с високи отвесни или надвиснали скални венци. По заравненото било самотно стърчат като могили отделните върхове, а повърхността между тях е осеяна от дълбоки жлебове, широки валози, въртопи и др.

Особено разпоространени са понорите, които дават и  името на планината. Представляват дълбоки фунии, които свързват повърхностния с подземния карст. Те бързо поглъщат и отвеждат под земята валежните и речните води. Затова билото е безводно, пусто и голо - истински лунен пейзаж. Подземният път на погълнатите води завършва като обилни карстови извори в подножието на стръмните източни и южни склонове. Те подхранват буйни и пенливи рекички и потоци, притоци на река Искър и Искрецка река.

На източния склон на Понор планина, спускащ се към Искърския пролом с внушителни 200-метрови скални откоси, се на мира водопадът Скакля. На ръба на планинския склон се издига отвесния скален венец Камика. В западната му част, югоизточно от село Заселе, от све блико разположени пукнатини с грохот изскачат крстови води. Те дават началото на малките рекички Заселе и Гергеф. Водите им се спускат стремглаво надолу към бездната, сливат се в река Скакля, като образуват поредица от водопади.

Най-висок е първият водопад, с напълно отвесен пад. От силния удар в твърдата скала под водопада вдата се разбива на малки струйки и облаци от ситни искрящи  капчици. Оттук водата продължава надолу по многобройни, различни по височина скални стъпала и след още два скока и множество малки, но живописни водопадчета, се влива в река Искър. В този стремглав бяг на река Скакля общата височина на водопадите при скалните стъпала между тях достига до 85 м - наистина красиво и велличествено.

В началото на водопада, около село Заселе, на полянката, наричана днес Вазов кът, често идвал Иван Вазов и се любувал на обширната панорама към Искърския пролом. В околността се намират красивите пещери Елата (пропастна) и Каците - две от проучените засега 120 пещерив Понор, сред които са и известните Душника, Меча дупка, Водната пещера при село Церово, в Искърския пролом. На юг от Понор са забележителните Бракьовска карстова долина и Искрецките извори.

Къде: Зеселе,  на 10 км. от Своге

Най - добро време: април - септември

Вижте още в "Повече от 100 чудеса на природата в България"

>
11 юни 2012 г.

Тагове

водопади

идеи за уикенд

пътешествия с влак

уикенд изкушения

Забележителности наоколо

Избрани оферти