Начало / Статии / Статии - България

Клисурски манастир Св. св. Кирил и Методий край Вършец

Автор

/

По време на турското владичество манастирите били единственото духовно и физическо убежище за българите. В тях се събирали по празници, в тях се криели от разбойници или от набезите на редовната турска армия. Затова манастирите често били нападани и разрушавани.Подобна била съдбата на Клисурския манастир. След разгрома на Чипровското въстание през 1688 г. в манастира се скрили въстаници. Местният бей изпратил потеря, въстаниците избягали в Балкана, а турците нахлули в беззащитния манастир и го опожарили.

            Снимка: Anton Lefterov                                                                     

През 1742 г. комплексът бил възобновен с дарения от жителите от с. Клисура. Най-голямата трагедия светата обител преживяла на 24 май 1862 г. На този ден по традиция в манастира се събирали жителите на околните села заедно със семействата си. По заповед на местния управител Юсуф бей, манастирът бил нападнат. Турците избили над 120 души – мъже, жени и деца. След погрома започнали да наричат мястото Пустия манастир.

Възстановяването на светата обител започнало през 1869 г. По време на строежа били открити останки от мраморен иконостас, вероятно от най-старата църква, градена при основаването на манастира. Църквата и сградите били завършени сравнително бързо, но храмът не бил изографисан. Днес манастирът е обновен, разполага със собствено стопанство и предлага много добри условия за настаняване на гости през цялата година.

Любопитно: Никола Иванов Образописов (1828-1915) е един от най-значителните живописци на Самоковската живописна школа. Син е на Иван Образописов (1795-1854) – автор на първия български възрожденски портрет от 1829 г., намиращ се в Националната художествена галерия, и един от най-известните иконописци на своето време. От баща си Никола Образописов усвоява православна иконописна традиция. Той е изключително даровит художник. Обръща поглед към народния бит и българския пейзаж и ги включва в църковните изображения. Рисувал в Рилския манастир, метох „Орлица”, Бельовата църква в Самоков, Лозенски манастир „Св. Спас”. Рисувал и светска живопис. Една от най-известните му картини е „Селско хоро от Самоковска околия”.

Общи данни за манастира: Клисурски манастир „Св. св. Кирил и Методий”, 13 в., обновен 18 в., действащ, мъжки, храмов празник – 11 май, с аязмо.

Къде: 6 км от Вършец, 80 км от София, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 забележителни манастира в България"

>
22 май 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти