Начало / Статии / Статии - България

Храмът на Богинята майка - Кибела в Балчик

Автор

/

През април 2007 г., при строителни работи в Балчик, багерът попада на правоъгълна антична сграда. Разкопките разкриват най-добре запазения досега храм на Кибела - Великата майка на боговете. Постройката е с площ 93,5 кв.м. и се отнася към интервала 280-260 г.пр.Хр.

          Снимка: balchik.com

Почти всички намерени статуи са на Кибела. Тя е облечена в дълъг хитон и химатион, седнала е на трон и държи тимпан в лявата ръка. При четири от намерените статуетки в скута на богинята е легнал лъв. Богинята от основната статуя в храма е облечена в дълъг хитон с преметнат през лявото рамо и скута химатион и е седнала на трон, но в дясната си ръка държи фиала, а в лявата, изнесена встрани, вероятно е държала жезъл. Лъвът не е в скута й , а е изобразен като релеф - клекнал от дясната страна на трона.

В храма са открити 27 изцяло или почти изцяло запазени надписа и няколко по-малки фрагмента. Всички текстове, с изключение на един, са на гръцки език. Най-ранните надписи са от III в.пр.Хр. Най-късният текст е и единственият на латински език, датиран е в първата четвърт на IV в. Надпис от I в. информира за богато дарение, включващо посвещаване на статуи и релефи, украсяване на светилището и издигане на покрита колонада.

На храма били дарявани и имоти, лозя, работилници и сгради, които се отдавали под наем и с получените приходи се оргазнизирали празниците на богинята. Научаваме и за наличието на храмови роби, както и за архив от документ, където подробно са вписани всички дарения. Най-дългият декрет е посветен на тракиеца Мокапорис, назначен от цар Реметалк I  за стратег, който подпомагал Дионисополис в мирно време и във войната "срещу общите отвъддунавски врагове".

Сред документите, намерени в храма, има списъци на жреци и служители на Кибела. Религиозното сдружение празнувало нейния култ на първо число от всеки месец. Основният празник на Кибела бил честван от полиса през месец тавреон. От надпис научаваме и за друг неин празник, в който участвали само жени. Те събирали цветя, организирали шествие и извършвали жертвоприношения.

Храмът бил разрушаван неколкократно. Опожарен е през 378 г., заедно с десетки други селища в Мизия и Скития, разграбени от готите, които две години по-рано се заселили в тези области в качеството им на римски федерати. Потвърждават го и най-късните монети, открити под пласт въглени и начупени керемиди в наоса. Върху тях са ликовете на императорите Валентиниан I (364-375) и Валенс (364-378). След този погром храмът не е възстановяван. През V или VI в. значителна част от сградата е разградена до нивото, на което е запазена до днес. През 544-545 г. храмът е ударен от морска вълна и го засипва земна маса, която се свлякла от североизтоок. Природното бедствие е запечатало плътно храма и подобно на древния Помпей го съхранило до наши дни.

Любопитно: В VI в.пр.Хр., там, където днес се намира град Балчик, е основан процъфтяващия град Круни, населен с гърци, траки и скити. Един ден бурното море изхвърлило на брега статуя на бог Дионис. Това впечатлило дълбоко жителите му и те преименували града на Дионисополис. През I в. Дионисополис е в границите на римската провинция Долна Мизия. От края на III в. е вече един от главните градове на провинция Скития. Но в средата на VI в. Дионисополис е разрушен от страшно природно бедствие. Според византийския хронист Теофан Изповедник през 544-545 г. морето се надигнало и навлязло на 3-4 км навътре в сушата при градовете Одесос (Варна), Дионисополис и Афродизион (античен град на морския бряг, на 4 км северно от Балчик).

Къде: Балчик, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
31 януари 2013 г.

Тагове

антични градове

археологически музеи

археология

идеи за уикенд

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти