Начало / Статии / Статии - България

Искрецки манастир Св. Богородица край София

Автор

/

Според някои историци манастирът бил създаден през 1110 г., както пише на част от запазен дарителски надпис от 1845 г. в манастирската църква. Други свързват създаването му с дейността на св.Пимен Зографски., който в края на 16 в. и началото на 17 в. възстановил и изписал много църкви и манастири в Софийско. Смята се ,че Искрецкият манастир бил един от тях и вероятно бил изписан около 1602 г. Манастирът принадлежал към Софийската Мала Света гора.

Днес от манастира могат да се видят само църквата, кръщелнята и част от арката на входа. Църквата е без външни украси, съгласно изискванията на турците от времето на робство, но в нея има няколко пласта изключително ценни стенописи. Най-старият е от 1602 г., а последният - от 1843-1846 г. Непосредствено до църквата има шестоъгълна сграда - кръщелня-изповедалня. Тя е уникална не само с формата и стенописите си, но и защото е единствената отделна сграда за кръщение, строена в български манастир през 19 в. (1856 г).

Изписването на църквата, композицията, изборът на библейски сцени и разнообразните декоративни елементи около основните сюжети, пищността на изображенията напомнят на стенописите в Рилския манастир. Предполага се , че най-новите стенописи от средата на 19 в. са рисувани от зографа Яначко Станимиров от с.Брезе, Софийско.

През 1908 г. Светият Синод подарил земите на манастира за строеж на санаториум за туберкулозно болни. Мястото било избрано от специална комисия, назначена от цар Фердинант I. Болницата била построена с дарения от Фердинант, а Министреството на горите засадило в болничния парк 250 дка уникални иглолистни и широколистни дървесни видове, които обогатяват и пречистват въздуха.

Любопитно: Светото кръщение е първото от седемте тайнства в християнската религия. То се извършва чрез трикратно потапяне в кръщелен купел с осветена вода, произнасяне на кръщелна формула и извършване на няколко съпътстващи обреда - отричане от дявола, обличане в бяла дреха, възлагане на кръст, палене на свещи и обикаляне в кръг около кръщелния купел. Всяко едно от тези действия има дълбок символичен и религиозен смисъл. Кръщението обикновено се извършва в притвора на църквата или в специално помещение за кръщения. По време на ранното християнство (4-5 в.) били построени специални сгради за кръщение, наречени баптистерии. В тях вместо купел обикновено имало плитък басейн, който бил по-удобен при кръщението на възрастни.

Общи данни за манастира: Искрецки манастир "Св.Богородица", 12 в., обновен през 17 в., недействащ, храмов празник - 15 август, паметник на културата

Къде: с.Искрец, 35 км от София

Вижте още в "Повече от 100 забележителни манастира в България"

>
31 октомври 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

летен туризъм

манастири

паметници

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти