Начало / Статии / Статии - Полша

Забележителности във Варшава

Автор

/

Старият град на Варшава (Stare Miasto)

Старият град на Варшава е най – старата историческа част от града. Намира се на брега на река Висла. Той е един от най – известните атракции във Варшава. В сърцето му се намира стария градски площад с неговите ресторанти, кафенета и магазини. Околните улици имат запомняща се средновековна архитектура. Старият град е основан през XIII век и е укрепен с тухлени градски стени. Градът е построен около замъка на дюковете на Мазовия, който по – късно става кралски замък.

Катедрала Свети Йоан във Варшава

Катедралата Свети Йоан (Bazylika archikatedralna ?w. Jana Chrzciciela) е разположена в стария град на Варшава. Тя е една от общо трите катедрали в града.

Св. Йоан е една от най-старите църкви в полската столица и е основната църква на варшавската епархия. Тя също е един от националните пантеони на Полша. Построена е през XIV век. В нея са се извършвали много и различни церемонии като коронации или погребения на много дюкове на Мазовия. Под страничното крило на църквата се намират криптите на няколко видни дюка. Тя е част от списъка на ЮНЕСКО.

Адрес: Kanonia 6

Кралски дворец на Варшава

Кралският дворец на Варшава (Zamek Królewski w Warszawie) е бил официалната резиденция на полските монарси. Разположен е на Площада на замъка, на входа за стария град.

Внушителната фасада на замъка е построена от тухли и е дълга 90 м. На всеки край на фасадата има квадратна кула с копие отгоре. Кулата Сигизмунд е разположена по средата на основната фасада.

Днес дворецът е исторически и национален паметник и място за провеждане на много официални визити.

Адрес: plac Zamkowy 4

Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: www.zamek-krolewski.pl.

Дворец Виланов във Варшава

Дворецът Виланов (Pa?ac w Wilanowie) във Варшава заедно с неговия парк и други здания е един от най-ценните паметници на полската национална култура.

Построен е през последните години на XVII век от крал Ян III Собиески. Бил е разширяван постепенно от следващите си притежатели. Днес ще видите впечатляваща сграда, изпълнена в бароков стил. След Втората световна война дворецът бил реновиран и през 1962 г. бил отворен отново за посещения.

Адрес: ul. Stanislawa Kostki Potockiego 10/16

Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на двореца: www.wilanow-palac.art.pl

Дворец Чапски във Варшава

Дворецът Чапски (Pa?ac Czapskich) е солиден дворец, намиращ се в центъра на Варшава. Той се смята за един от видните примери на рококо в полската столица. В него са живели личности като актьора Зигмунт Вогел, композитора Фредерик Шопен и поета Зигмунт Красински. В самият дворец се помещава варшавската академия по изящни изкуства.

Адрес: 5 Krakowskie Przedmie?ci

Великият театър на Варшава

Великият театър на Варшава (Teatr Wielki) е театрален комплекс и опера. Разположен е на историческия театрален площад.

Открит е на 24 февруари 1833 г. с продукцията на Росини - „Севилският бръснар“.

След бомбардировки през Втората световна война сградата на театъра била разрушена почти изцяло. Той отворил отново врати на 19 ноември 1965 г., след като бил затворен над 20 години. Там се помещава  и националният музей. 

Адрес: Plac Teatralny 1

Програма и цени на билети: Актуална информация за програма на операта и билети вижте на уебсайта: teatrwielki.pl

Виж актуалните оферти за пътуване до Варшава!

>
23 април 2010 г.

Тагове

стари градове

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти