Начало / Статии / Статии - Полша

Старият град на Варшава, който не е чак толкова стар

Автор

/

Старият град на Варшава всъщност никак не е толкова стар, колкото може да ви изглежда на пръв поглед. По време на Втората световна война над 85% от него са разрушени, а през 50-те години на миналия век сгради, площади и пазари са прецизно реставрирани благодарение на труда и ентусиазма на целия полски народ.

            Снимка: NasamNatam.com

Заради комунистическото управление на страната по онова време, дворецът е възстановен доста по-късно, а започва да се нарича „кралски“ едва в началото на 90-те години. Според специалистите това е един от най-добрите примери за безупречна реконструкция, а възстановените сгради са от периода между 13-ти и 20-ти век.

Разходете се из пазара на Стария град, разгледайте цветните старовремски къщи, вижте и останките от градските крепостни стени. Не пропускайте Колоната на Зигмунд. Жителите на Варшава няма как да нямат по-специално отношение към този свой владетел, тъй като тъкмо той премества полската столица от Краков във Варшава през 1596 г. Разходете се и по Бирената улица (Или Пивна, както е на полски), където се намира известната църква Свети Мартин. Край пазара на Стария град пък ще видите русалката, която е символ на столицата (подобно на Малката русалка в Копенхаген).

Кралският дворец днес е място за изкуство – има постоянни и временни изложби, често в него се изнасят концерти, има киносалон, библиотека и красиви градини. Старият град е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Спокойно можете да го разгледате за един ден, освен ако не искате да отделите повече време на някои от църквите или кралския дворец.

Варшава е прекрасен град през цялата година, но е особено приказен през зимните месеци. 

Вижте списък с всички забележителности във Варшава.

А тук са най-добрите ни екскурзии до Варшава.

Виж още: 

Екскурзия до Прага

Екскурзия до Будапеща

Екскурзия до Виена

>
26 февруари 2024 г.

Тагове

градове

културен туризъм

културни центрове

нова година

романтични градове

стари градове

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти