Начало / Статии / Статии - Полша

Музеят на Шопен във Варшава, който не е обикновен музей

Автор

/

Как музеят на Шопен във Варшава разбива митовете за къщите на известните личности

Мразя музеите на известни личности. Влизаш и гледаш къща, в която всичко е подредено нелогично и непрактично, а посетителите обикалят около въженце, което ги спира да не би случайно да седнат на стол от преди 200 години. Музеят на Шопен във Варшава е точно обратното на описаното по-горе. Още на влизане ви се дава карта с чип, която ще е вашият ключ към високите технологии, интегрирани навсякъде в музея.

Музикални кабини

Още в първата зала можете да влезете в собствена музикална кабина. След маркиране на картата си вече можете да избирате от тъчскрийн какво точно искате да чуете и видите. Музиката се чува само от вас, но сте заградени от околния свят единствено със стъкло и виждате какво се случва наоколо.

Микрофони за звук

На множество места в музея висят микрофони от тавана. Те не очакват вие да говорите на тях, а когато се приближите, започват да ви озвучават с възклицания, смях, дишане или кашляне. От първия до третия етаж микрофоните показват здравословното състояние на Шопен, като то е най-лошо пред стаята, описваща неговата смърт.

Плазмени екрани за всеки

Ако си мислите, че става дума за плазмените екрани, които са в заведенията или моловете - бъркате се. Това са много прецизно интегрирани в стените екрани или стъклени плоскости, така че понякога трудно разбирате кога свършва екранът и кога започва реалността. Понякога те ви показват екранизации на етюди на Шопен, понякога показват историята му чрез писма, нотни листове или карти. Екраните са навсякъде и се активират или след приближаване или след маркиране на картата ви.

Музикални книги

В музея има зала с бюра и слушалки, а на бюрата има книги с кожени страници които са... бели. Когато разлиствате страниците обаче от тавана върху тях се прожектира различна информация, включително и плейър, от който при натискане на белите страници можете да пуснете това, което искате да чуете.

Вие дирижирате музиката

На стълбището, което оформя доста голямо празно пространство, от музея се решили да направят заигравка и хората сами да могат да композират това, което искат. Това става чрез стъпване на определени места на пода и при различни комбинации от крака, които са стъпили на конкретните точки, музиката е различна. Макар и изглеждащи смешно, тук посетителите получават поредната доза вълнуваща музика.

Музика в чекмедже

Трудно е да се опише нещо, което го няма никъде, но ще се опитаме. Представете си десетки чекмеджета, които присветкват и ви подканят да ги изтеглите на фона на силно затъмнена зала. Когато издърпате чекмеджето към себе си, от тавана се прожектират нотни листове и говорителите срещу вас започват да ви озвuчават с това, което е изписано на нотния лист. Разбира се, във всяко чекмедже стартира различна музика.

Chopin is no more

Залата, представяща смъртта на Шопен, е абсолютно черна с издълбани надписи на английски и френски, описващи смъртта. При приближаване надписите стават по-светли или по-тъмни и ви карат да почувствате трагедията на гения и болката на близките му.

Свирещите пейки

И като капак на всичко това, от музея услужливо са поставили пейки в целия град, пред ключовите за композитора места. На всяка пейка има карта на всички тези места и бутон PLAY, който при натискането стартира музика, която се чува под пейката. Все едно сте седнали на концерт на Шопен.

Да, Шопен просто е роден във Варшава, и не е прекарал кой знае колко време там, но за сметка на това той сега е там, при това представен по начин, който е трудно човек да забрави.

Адрес: Palac Gninskich, 00-368, Okólnik 1

Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: chopin.museum

Вижте списък с всички забележителности във Варшава.

А тук са най-добрите ни екскурзии до Варшава.

*

Виж още:

Екскурзия в Прага

Екскурзия в Словакия

Екскурзия в Германия

>
30 септември 2020 г.

Тагове

музеи

музей

музика

интерактивни музеи

Забележителности наоколо

Избрани оферти