Санкт Петербург
Санкт Петербург / Sankt_Peterburg
  виж голяма карта

Санкт Петербург е известен още като Венеция на Севера заради дворцово подредените си водни пътища. Той успява да избегне нахлуването на сталинисткия архитектурен стил, а грандиозните останки от царските времена си стоят непокътнати. Изваян от островчета и от криволичещата река Нева, градът е перспектива с геометрична елегантност.

Дивата, бързо течаща река Нева, прехвърлена от украсените мостове, минава през града на най-зрелищната архитектура. Историята блика от всяка стена, а цветовете и величието на сградите не могат да бъдат описани. Сътвореният от Петър I Велики „Прозорец към Европа”, който е свидетел на революцията, променила света, си възвръща имперския блясък. В историческото му сърце се разкриват грандиозни дворци, удивителни музеи и зрелищни църкви. Музиката, изкуството и литературата пък са в неговата душа. Партитата, от своя страна, са начин на живот.

Санкт Петербург пленява с бароковите си дворци, пастелно боядисаните фасади, широките булеварди, мостовете и извитите канали. Петкилометровата главна улица Невски проспект е пълна с кафенета и магазини, вместени между дворците по брега на Нева. Зимният дворец, със своите 1057 стаи и 117 стълбища, е само една от шестте великолепни сгради, които оформят Националния музей Ермитаж. Техният гръб е към огромен площад.

На запад квартал Марински има тихи улички, старинни кооперации, грациозни канали и великолепният театър Марински. От другата страна на Нева - на остров Василевский, е университетът, придружен от оживени барове и прекрасни ресторанти. Нашумелият квартал Петроград е мястото, откъдето е започнал градът. Около остров Петроградский има множество по-малки зелени островчета, където хората се разхождат през уикенда. От май до ноември, в ранните часове големите мостове се вдигат, за да пропуснат потока от кораби. Гледайте да сте от страната на хотела ви, защото няма да може да се приберете.

Важна информация:

Население: 5 000 000 души

Валута: Рубла (RBL)

Банките работят от понеделник до петък от 10:00 до 18:00 часа. В града има много АТМ устройства. Международните кредитни карти се приемат в хотелите, големите магазини и някои ресторанти. Можете да обмените пари в някое от обменните бюра в града. За да обмените пари, трябва да представите паспорта си. Имайте предвид, че продажбата на стоки и услуги срещу чуждестранна валута е забранена на територията на Русия.

Работно време:  Работното време на магазините е от 9:00 до 20:00 часа, някои и до 22:00 часа. Много от тях са отворени и в неделя. Хранителните магазини обикновено са отворени до 20:00 - 21:00 часа. Много от магазините за зеленчуци, цигари и алкохол са отворени 24 часа. 

Интернет страници за Санкт Петербург: www.petersburgtour.org, www.petersburgcity.com, www.petersburg-russia.com, www.saint-petersburg.com

Спешен телефон: 01

Полиция 02

Медицинска помощ 03

Туристическа информация

Туристически информационен център

Адрес:  Садовая улица 14/52 (метростанция "Гостиный двор")

Тел: +7 812 310 2822

Работно време: 10.00 -19.00 (затворен в събота и неделя)

Уеб сайт: www.petersburgtour.org

Туристическа полиция +7 812 764

Здраве: Аптеките в Санкт Петербург са многобройни и лесно ще откриете денонощна аптека.

Имайте предвид, че във вечерите от май до октомври в Санкт Петербург има много комари. Добре ще е да носите със себе сипрепарат срещу тях, защото през летните месеци се случва да има недостиг на репеленти в аптеките.

Ако имате нужда от бърза помощ, тя ще ви бъде оказана безплатно, незавсисимо дали имате документи или здравна застраховка (наберете 03 за бърза помощ).

Телефонни кодове

Код на страната: +7

Код на града: 812

Обществени тоалетни: По улиците има много малко обществени тоалетни, но лесно ще намерите тоалетна в музеите, ресторантите, кината. В близост до повечето туристически обекти има платени тоалетни.

Забележителности около Санкт Петербург
Свързани Пътеписи за Санкт Петербург