Начало / Статии / Статии - Русия

Павловск - интимност и величественост

Автор

/

Златисто-белият летен дворец, който Екатерина Велика построява за своя син, Павел І (оттук и Павловск), е бил старателно пазен и изглежда точно така, както е бил в края на ХVІІІ в., когато младият велик княз пристига със своята велика княгиня и тяхната челяд от десет царски деца.

Павловск - Русия

Този шедьовър на неопаладианския стил е изграден върху скала с широк склон, от която се открива гледка към 6000-декаровото имение. Бившите царски ловни участъци днес са прелестен парк с езерца, сенчести алеи, хълмисти ливади, павилиони и гори, популярни сред жителите на Санкт Петербург.

Повечето дворци и имения от този период са построени като символи на руската имперска мощ – места за държавни събития, царски балове и забавления в мащаб, надхвърлящ всичко видяно на Запад. Но Павловск бил замислен и планиран като дом.

По дворцови стандарти неговите стаи (на брой почти 45) са интимни (и изискани), тяхното съдържание е скъпоценно и лично. Макар Павловск да изглежда чудотворно непокътнат от опустошителното действие на времето, той всъщност е една изключителна възстановка.

Хитлеровите войски са използвали мястото като щабквартира на Гестапо, преди да го подпалят заедно с градините през 1944 г. Буквално армия от най-добри руски занаятчии се трудят 25 години, за да възсъздадат най-хубавия монумент на руското предреволюционно минало, следвайки подробни дневници, планове, схеми и кореспонденция.

Верният персонал на двореца по някакъв начин е успял да закопае, складира, скрие и защити множество оригинални мебели произведения на изкуството, които отново прославят Павловск.

Къде: 26 км южно от Санкт Петербург, извън Пушкин, Русия.

>
08 март 2011 г.

Тагове

дворци

музеи

паркове

Забележителности наоколо

Избрани оферти