Начало / Статии / Статии - Русия

Ермитажът в Санкт Петербург - 1000 зали с шедьоври

Автор

/

Ермитажът - Русия

Ще ви отнеме приблизително девет години, за да хвърлите дори бърз поглед на всяка от изложените 150 000 творби (а това са само пет процента от колекцията на музея!) в безкрайния лабиринт на 1000-те зали на Ермитажа в Санкт Петербург.

Богатството на колекцията, която няма равна на себе си (двайсет и четири платна на Рембранд, четирийсет на Рубенс – само за пример), се подсилва от невероятно красивите салони: Ермитажът е бил Зимният дворец на всеки цар и царица от Екатерина Велика насам.

Една от най-хубавите в света колекции на италианско ренесансово изкуство може да се види на втория етаж на Ермитажа - своеобразен справочник „Кой кой е“ на художниците, който стига връхната си точка с две работи на Леонардо да Винчи и единствената ренесансова скулптура в музея: Приведен младеж на Микеланджело.

На горните етажи има творби на Пикасо и Матис и цял куп импресионисти и постимпресионисти.

Самите зали са толкова претъпкани с фигурални паркетни подове, кристални полилеи, инкрустирани маркетри, изографисани тавани, златни листа, малки пластики от яспис, лапис лазули и кехлибар, че почти засенчват колекцията от произведения на изкуството в Ермитажа.

Лесно е да си представим какви галабалове, срещи на високо равнище и декларации за война са имали място в Държавните зали. Малахитовата зала, оформена почти изцяло от наситено зеления минерал, добиван в Урал, е сама по себе си шедьовър.

Къде: „Дворцовая набережная“ № 34, Санкт Петербург, Русия.

Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: www.hermitagemuseum.org

Вижте списък с всички забележителности в Санкт Петербург.

А тук са най-добрите ни екскурзии до Санкт Петербург.

Виж още: 

Екскурзии - Москва

Круизи - Русия

Екскурзии - Скандинавия

>
29 ноември 2019 г.

Тагове

дворци

музеи

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти