Начало / Статии / Статии - Русия

Белите нощи в Санкт Петербург – романтика по здрач

Автор

/

Още през май мракът в Санкт Петербург започва да губи силата си – времето, в което пролетта най-сетне успява да завладее царския град и парковете се изпълват с цветя и зеленина. Пикът на белите нощи обаче е от средата на юни до началото на юли, когато независимо от часа тъмнината не настъпва, а на човек му се струва, че още се здрачава или тъкмо се развиделява.

             Снимка: Sandra Cohen-Rose and Colin Rose

Белите нощи не са явление, уникално за Санкт Петербург, но в никой друг северен град те не са били толкова поетично възпети и обрисувани. Какво по-романтично от разходка покрай величествените сгради, изящните фасади, бреговете на река Нева и каналите?

            Снимка: e_chaya

Ето няколко дейности, на които можете да посветите времето си по време на белите нощи в Санкт Петербург.

Отидете на опера, балет, концерт

В сезона на среднощното слънце се провежда фестивалът „Бели нощи“, по време на който се поставят най-добрите оперни и балетни спектакли, класически концерти. Пикът на културните празненства е фестивалът „Алени платна“ (Алые паруса) – най-голямото събитие в цяла Русия, с няколко милиона посетители. На различни места в града се организират безплатни събития, на сцена излизат и световни звезди, като Цирк дю Солей и Антонио Бандерас.

       Снимка: Sandra Cohen-Rose and Colin Rose

Хапнете сладолед и диня

Макар лятото да е кратко в Санкт Петербург, руснаците са приели много на сериозно правенето на сладолед. Купете си няколко топки сладолед (мороженое) от количка и се насладете на лекия бриз край бреговете на Нева. В най-жарките дни пък се появяват продавачите на сладки, червени дини.

         Снимка: Ktoine

Насладете се на слънцето

Лятната градина (Летний сад) в Санкт Петербург е създадена специално за разходки в топлия сезон – спретнати лехи с цветя, мраморни статуи, пейки на сянка. Друго любимо занимание на жителите на Питер (както жителите наричат града си с любов) е събирането на тен по бреговете на Нева.

         Снимка: e_chaya

Поплувайте

Кратко пътуване с влак ще ви отведе извън Санкт Петербург край бреговете на Ладожкото езеро – любимо място на местните хора за пикник, гребане с кану или ледено плуване. Водата не е съвсем ледена, но ако сте свикнали на топли води за плуване, това ще бъде приключение.

Останете будни цяла нощ

Трябва да го направите поне веднъж по време на Белите нощи! Започнете с вечеря на открито, поръчайте няколко питиета в някой бар и когато слънцето залезе (около 3 часа), се отдайте на танци в някое от многобройните заведения на северния град. Посрещнете малко по-късно изгрева на брега на Нева.

        Снимка: e_chaya

Вижте вдигането на мостовете

Това е традиция по време на Белите нощи – да наблюдавате вдигането на внушителните мостове над Нева, за да бъде пуснато движението на лодки и кораби по реката. Останете на брега или се качете на някое от корабчетата, които предлагат нощна разходка в сърцето на града.

Вижте списък с всички забележителности в Санкт Петербург.

А тук са най-добрите ни оферти до Санкт Петербург.

Виж още: 

Екскурзии - Москва

Круизи - Русия

Майски празници - Русия

Екскурзии - Скандинавия

>
22 ноември 2019 г.

Тагове

Бели нощи

дворци

екзотика

кралски дворци

културен туризъм

културни центрове

опери

театри

Забележителности наоколо

Избрани оферти