Начало / Статии / Статии - Русия

Музей на Фаберже - скъпоценни камъни във форма на яйце

Автор

/

Ювелирните изделия в музея на Фаберже са считани за едни от най-изящните в света. Колекцията, някога притежание на монархията на Русия, съдържа бижута, сувенири и религиозни предмети и определено заслужава вниманието ви.

Обработката на злато и скъпоценни камъни е фина и трудна дейност, а изработката на по-малките детайли отнема седмици. Подобно на стъкларството, и при създаването на ювелирни шедьоври добрите майстори са малцина.

Един от тях е космополитната личност Петер Карл Фаберже, който бил известен бижутер в Русия през XIX - XX век. След като получава няколко поръчки от самия император Александър III, ювелирът решава да започне да създава освен бижута и други изящни предмети. Работи със злато, сребро, порцелан и различни видове скъпоценни камъни. Създава най-известните сувенирни великденски яйца, които по-късно взимат името му Фаберже.


Как започнало всичко?

Историята на първото създадено яйце е свързано отново с император Александър III и съпругата му Мария Фьодоровна. Ателието на Фаберже получава поръчка да изработи подарък за императрицата под форма на яйце. Майсторът създава ювелирно съкровище “Куриное” от емайл и злато под формата на яйце, което има механизъм за отваряне. Вътре била поставена миниатюрна кокошка, която също се отваряла, а в нея бил скрит рубин с яйцевидна форма.

След тази поръчка ателието на Фаберже се прочува и в цяла Европа и изработва множество произведения на изкуството. Създава още 54 яйца с различни миниатюрни картини като тази на влак или часовник. Днес запазени са 45 скулптури, а част от тях могат да се видят в Музей Фаберже в Санкт Петербург, Русия.

Музеят на Фаберже днес...

Сградата на Музея на Фаберже се намира в някогашния дворец Шувалов и днешен паметник на културата от XIX век на брега на река Фонтанка и в самия център на Санкт Петербург.

Експозицията е разделена в 11 зали, разделени по стил на изработка на бижутата и другите предмети на изкуството. Може да се видят над 400 различни предмета, изработени от ателието Фаберже. Сред тях са и някои от най-известните великденски яйца като първото създадено “Курочкое” и “Яйцето - роза”, което изобразява роза от злато и диаманти. Освен експозицията от предмети, музеят предлага и информация за ювелира Фаберже и историята на ателието му.

На входа на музея се предлагат аудио гайдове и информационни книжки на няколко езика. Разходката в музея можете да съчетаете с обиколка на централната улица на Санкт Петербург - Невски проспект. Трябва да се съобразите обаче с работното време на музея, което е от 10:00 до 18:00 часа с екскурзоводско обслужване или до 21:00 часа със свободна обиколка. За да разгледате обстойно предметите, ще ви е нужен около 1 час.

Вижте актуалните оферти за пътуване до Санкт Петербург!

>
19 ноември 2020 г.

Тагове

изкуство

музеи на изящните изкуства

Русия

Руски музей

Санкт Петербург

Забележителности наоколо

Избрани оферти